Közélet
10 százalékos béremelést kaphatnának az egészségügyi nővérek   - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A Smer a nővérek, a Híd a fiatal családok segítségére sietne

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 20. 07:00

Pozsony | Az SNS Pellegrini elleni akciója ugyan kicsit megakasztotta a koalíciós tárgyalásokat, de egyre több információ szivárog ki a pártok elképzeléseiről. A Smer újabb béremelést ígér az egészségügyi nővéreknek, a Híd pedig kedvezményes kölcsönnel akarja segíteni a fiatal családokat.

Az egészségügyi minisztérium most elemzi az egészségügyi nővérek béremelésének lehetőségét, Andrea Kalavská tárcavezető szerint év végéig tisztázni szeretnék a lehetőségeket. Az elemzés tartalmazza majd azt is, hogy mekkora lehet a béremelés, és általános lenne, vagy csak bizonyos rétegeket érintene. Információink szerint akár 10 százalékos béremelés is elképzelhető, de ezt a tárca nem erősítette meg. „Figyelembe vesszük a kórházi nővérek mellett rendelőkben dolgozókat is – jelentette ki Kalavská. – A forrásokat az egészségügyi minisztérium költségvetéséből illetve a pénzügy tartalékaiból fedeznénk.” Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az emelés nem lesz egységes, lehet, hogy a megszerzett végzettséghez vagy a ledolgozott évek számához kapcsolják az emelés mértékét. A béremelésről még a koalíciós tanács is tárgyalni fog, mivel az várhatóan a Robert Fico által bejelentett szociális csomag része lesz.

A meglepett kamara

Kalavská bejelentése meglepte az egészségügyi nővérek kamaráját is. „Az is meglepetés, hogy a szociális csomagba kerültünk, hiszen szerintem a bérek az állam működőképességének alapját jelentik, nem ajándékként kellene adni – mondta lapunknak Milan Laurinc, a nővérkamara (SKSaPA) ügyvezető igazgatója. – A minisztérium erről még nem tárgyalt velünk, azt sem tudjuk, hogy hogyan számítják ki majd a béremelést mértékét.”A kamara attól tart, hogy majd a mozgóbért emelik át az alapbérbe, ami viszont azt jelentené, hogy ténylegesen nem nő majd az egészségügyi nővérek fizetése.
 

2018. április 19. 12:08

Az orvosok rémálma? Még mindig hibákkal küszködik az elektronikus egészségügyi rendszer

Startkölcsön fiataloknak

Újabb javaslatokkal készül a koalíciós tanácsra a Híd is. A párt mintegy 150 millió értékű javaslatot dolgoz ki, elsősorban a vállalkozókat és a fiatal pályakezdőket, valamint a kisgyermekes családokat segítené. A családsegítő támogatásuk kedvezményes kölcsön lenne. „Előkészítettük a startkölcsönök tervezetét a fiatal családok számára, ami jelentősen segíti a fiatal párok lakáshoz jutását” – tájékoztatta lapunkat Debnár Klára, a párt szóvivője. A csomagot úgy alakítják ki, hogy az a gyermekvállalást is segítse, ami javítana a kedvezőtlen demográfiai trendeken is. Az elképzelés szerint a párok legfeljebb 15 ezer eurós kölcsönt vehetnének fel kedvezményes kamat mellett, a visszafizetendő összeg pedig csökkenne a gyerekek száma alapján.

Üdülési csekkek

Az SNS a hazai turizmust támogatná. A javaslatai között szerepel a 10 százalékos áfa a szálláshelyek számára, és újra elővette az üdülési csekkek ötletét. A munkaadók 500 eurós vagy maximálisan a minimálbér összegében adhatnának üdülési csekket alkalmazottaiknak – az étkezési utalványokhoz hasonlóan – amelyeket hazai utazások esetén lehetne felhasználni.

A szociális csomagról – amely akár 500 millió euró értékű is lehet – már a héten tárgyaltak volna a koalíciós partnerek, de az SNS-nek a kormányfő elleni akciója miatt ez elmaradt. Várhatóan jövő héten kerül sor az újabb tárgyalásokra. (lpj, dennikn.sk)

Önnek ajánljuk