Közélet

Tovább romlik a járványhelyzet, felbukkantak az első fekete járások

Pozsony | A harmadik hullám megérkezése óta most először bukkannak fel fekete járások a regionális járványtérképen. Ezekben már a legszigorúbb járványügyi óvintézkedések lesznek érvényben.
Nagy Roland

2021. október 14. 16:01

Vladimír Lengvarský
- TASR-felvétel

Már az utóbbi hetekben is gyorsan nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek és a kórházban kezelt személyek száma, a regionális járványtérképen viszont eddig nem bukkantak fel fekete járások. Ez azonban a jövő héttől megváltozik.

Ahogy arról az Új Szó is beszámolt, ha csak a hétnapos incidenciát vesszük figyelembe, több északi járásnak már ezen a héten is fekete fázisba kellett volna kerülnie. Ez azért nem történt meg, mert a regionális közegészségügyi hivatalok kérvényezték az enyhébbnek számító bordó besorolást (a Covid-automata lehetővé teszi, hogy a helyi szakértők egyel jobb vagy rosszabb besorolást kérjenek, ha ezt adatokkal és érvekkel is alá tudják támasztani).

5 fekete járás

Most viszont már több északi járásban is tarthatatlanná vált a helyzet, ezért október 18-tól átkerülnek a fekete fázisba. Ezek közé tartozik az Ólublói, a Kiszucaújhelyi, a Csacai, a Felsővízközi és a Bártfai járás. A felsorolt régiókban a PCR-tesztek pozitivitási aránya 25 és 33 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden negyedik (Felsővízközön és környékén minden harmadik) letesztelt személynek pozitív lesz a mintája.

Ami pedig a kórházakat illeti, az Adatok Pátosz Nélkül elemzőcsoport szerint az ólublói intézmény van a legnehezebb helyzetben, hiszen ott a covid-osztály telítettsége elérte a 83 százalékot (a 30 ágyból 25 megtelt), de Bártfán, Csacán és Felsővízközön sem túl kedvező a helyzet, ezekben a régiókban a telítettség 50 százalék körüli.

 

Komoly bezárások

A fekete besorolás eredményeként komoly szigorítások várnak az imént felsorolt járások lakosaira. Nem lehet például esküvőket, családi vacsorákat és egyéb ünnepségeket szervezni, még a teljesen védett személyeknek sem. Ez a bordó besoroláshoz képest jelentős szigorítás, hiszen ott még 20 beoltott személy részt vehetett efféle rendezvényeken. A fekete járásban az éttermeket is be kell zárni, még az oltottak sem léphetnek be, tehát csakis elvitelre lehet ételt is italt rendelni. A bordó fázisban az oltottak még beülhettek az éttermekbe, igaz, szigorú előírások mellett. A teraszokon lehetett fogadni azokat, akik rendelkeztek negatív teszttel, vagy pedig átestek a fertőzésen, most viszont már erre sem lesz lehetőség. Továbbá be kell zárni a hoteleket és az edzőtermeket is, a bordó járásokban még ezek is nyitva tarthattak. A diákok ugyan maradnak a helyszíni oktatásnál, viszont az autóiskolák és az egyéb kurzusok nem működhetnek a fekete fázisban.

tab

A Covid-automata azt is kimondja, hogy a fekete járásokban kijárási tilalmat kellene bevezetni. Ez viszont mindaddig nem lehetséges, amíg a kormány ki nem hirdeti a veszélyhelyzetet. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter korábban többször is kijelentette, hogy egyelőre nem terveznek ilyesmit. A tárcavezető ehelyett arra kérte az önkormányzatokat, hogy általános érvényű rendeletekkel szabályozzák az emberek szabad mozgását. A polgármesterek azonban jelezték, hogy a jogkörük erre nem terjed ki, később pedig ugyanerre az álláspontra jutott Márai Patakyová emberjogi ombudsman is. Így tehát elvileg érvényben kellene lennie az esti kijárási tilalomnak a fekete és a bordó járásokban, de amíg ehhez nincs meg a megfelelő jogi keret, addig az emberek továbbra is szabadon mozoghatnak.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta, továbbra sem indokolt a veszélyhelyzet bevezetése. Úgy véli, az embereknek saját maguktól kellene betartaniuk a kijárási tilalommal kapcsolatos intézkedést, hiszen mindenkinek az érdeke, hogy minél hamarabb visszaszoruljon a járvány újabb hulláma.

A járások besorolása a jövő héttől

  • Narancssárga járások (15): Pozsonyi (I.–V.), Dunaszerdahelyi, Galántai, Komáromi, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Vágsellyei, Szenci, Nagytapolcsányi, Nagyszombati
  • Piros járások (37): Báni, Besztercebányai, Selmecbányai, Breznóbányai, Gölnicbányai, Galgóci, Illavai, Késmárki, Lévai, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Mezőlaborci, Miavai, Nyitrai, Vágújhelyi, Pöstyéni, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Eperjesi, Privigyei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Szenicei, Szobránci, Iglói, Tőketerebesi, Trencséni, Stubnyafürdői, Varannói, Zsarnócai, Zsolnai, Aranyosmaróti, Zólyomi.
  • Bordó járások (22): Nagybiccsei, Gyetvai, Alsókubini, Homonnai, Kassai (I.–IV.), Kassa-vidéki, Korponai, Lőcsei, Liptószentmiklósi, Nagymihályi, Námesztói, Rózsahegyi, Kisszebeni, Szakolcai, Szinnai, Sztropkói, Turdossini, Nagykürtősi, Garamszentkereszti.
  • Fekete járások (5): Ólublói, Kiszucaújhelyi, Csacai, Felsővízközi, Bártfai.

Narancsszínű dél

A járások többsége a jövő héttől piros, illetve bordó fázisban lesz. Egyedül az ország dél-nyugati részében találhatók narancssárga járások, ezekből 15 lesz. Ide tartozik több magyarlakta régió is, mint például a Komáromi, a Dunaszerdahelyi, a Galántai, az Érsekújvári vagy a Vágsellyei járás. A felsorolt régiók azért is maradhattak ilyen enyhe fázisban, mert ezeken a területeken a legmagasabb az 50 év felettiek átoltottsága. A 75 százalékos átoltottsági határt, amelynek köszönhetően akár kettővel jobb fázisba is kerülhet az adott járás, továbbra is csak a fővárosnak sikerült elérni, viszont Dunaszerdahely egyre közelít, ott már 74 százalék körüli az átoltottság. Galánta és Vágsellye meghaladta a 65 százalékot, ami egyel jobb besorolást tesz lehetővé, és már Komáromban is csak pár személyt kellene beoltani ahhoz, hogy elérjék az említett határt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.