Közélet

Tovább bírálják a rendőrséget a csütörtöki tüntetés miatt

Pozsony | A Za ľudí koalíciós párt alelnöke, Juraj Šeliga azt kéri, a rendőrfőkapitányt, Peter Kovaříkot idézzék be a parlament védelmi bizottságának legközelebbi ülésére. Az ok a múlt heti pozsonyi tüntetés, amelynek a kezeléséért sok bírálat érte a hatóságokat.
Czímer Gábor

2021. augusztus 3. 19:00

Viliam Adamec pozsonyi kerületi rendőrkapitány szerint a rendőrök egyebek mellett azért nem tudták megakadályozni, hogy a tömeg az úttestre tóduljon, mert túl sok a városban a turista, s a rendőrök nem tudták megkülönböztetni, ki a turista, és ki a tüntető ⋌(TASR-felvétel)
Viliam Adamec pozsonyi kerületi rendőrkapitány szerint a rendőrök egyebek mellett azért nem tudták megakadályozni, hogy a tömeg az úttestre tóduljon, mert túl sok a városban a turista, s a rendőrök nem tudták megkülönböztetni, ki a turista, és ki a tüntető (TASR-felvétel)

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt hét csütörtöki oltásellenes és szélsőséges elemek által szervezett tüntetés résztvevői gyakorlatilag egész nap lezárva tartották Pozsony belvárosának több fontos közlekedési csomópontját. A rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatban arról beszélt, a jövőben fel kell készülnünk hasonló megmozdulásokra.

A Za ľudí alelnöke szerint a parlament legközelebbi védelmi bizottsági ülésén a rendőrfőkapitánynak meg kell magyaráznia azt a kijelentését, hogy az embereknek a jövőben hozzá kell szokniuk ilyen és hasonló megmozdulásokhoz. „Az nem helyénvaló, hogy a tüntetők korlátozzák vagy akadályozzák a többi állampolgárt, akik csak a munkahelyükre szeretnének eljutni” – véli Šeliga, és hozzátette, az ilyen eseményekhez a normális polgárok egészen biztosan nem akarnak hozzászokni. A parlament védelmi bizottságának elnöke, az OĽaNO-s Juraj Krúpa arra számít, a rendőrfőkapitány foglalkozni fog a kollégáinak a tüntetésen tanúsított eljárásával és kiértékeli beosztottai intézkedéseit. „Azt várom, hogy ennek valamilyen következményei lesznek, ha erre nem kerül sor, akkor egészen biztosan összehívjuk a parlament védelmi bizottságát” – mondta Krúpa. A bizottság további tagja, Peter Pčolinský, a Sme rodina kormánypárt képviselője is támogatja a testület összehívását. Hangsúlyozta, az ő véleménye szerint a rendőrség nem birkózott meg a feladatával. Az ellenzéki Smer képviselője, Marián Saloň sem ellenzi, hogy Kovaříkot a védelmi bizottság elé állítsák.

Grendel Gábor (OĽaNO-frakció, NOVA), a parlament alelnöke, aki főleg belbiztonsági kérdésekkel foglalkozik, a közösségi oldalán azt írta, szerinte a rendőrség végső soron jól oldotta meg a feladatot. „Csak hamarabb kellett volna cselekednie” – teszi hozzá a képviselő. Ondrej Dostál (SaS-frakció, OKS) kormánypárti képviselő még a tüntetéssel egy időben írt a közösségi oldalán arról, hogy a rendőrségnek joga lenne fellépni az egyébként be nem jelentett megmozdulás résztvevői ellen.

Turisták és rendőrök
Kovařík szerint a rendőrség megfelelően járt el a múlt hét csütörtöki pozsonyi tüntetés során, kollégái megbirkóztak a feladattal. „A politikusok, a nyilvánosság és a hamis szakemberek irányából érkező kritika nem változtat semmit azon a tényen, hogy emberéletekben, emberek egészségében, illetve tulajdonában nem esett kár” – utasította vissza a bírálatokat a rendőrkapitány. Ahogy arról beszámoltunk, néhány kisebb incidens leszámítva, amikor a demonstrálók újságírókra támadtak, az esemény viszonylag erőszakmentesen zajlott. Kovařík továbbá a rendőrség tétlenségével kapcsolatban azzal érvelt, hogy a tüntetés biztosítását irányító tisztnek úgy kellett megválasztania a beavatkozás pillanatát, hogy a lehető legkisebb legyen a negatív következmények esélye. A rendőrök ugyanis csak este nyolckor oszlatták fel a tömeget, ekkor is sor került legalább egy kisebb incidensre a tüntetők és a hatóság képviselői között.

Még tartott a demonstráció, amikor a rendőri jelenlétet biztosító Pozsony Kerületi Rendőrkapitányság igazgatója, Viliam Adamec arról beszélt, kollégáinak esélye sem volt, hogy megakadályozzák a tömegnek az úttestre tódulását. „Mi nem tudjuk megállapítani, hogy ki a tüntetés résztvevője, hiszen nyár van, és nagyon sok a turista” – nyilatkozta Adamec. Hozzátette, ráadásul egy rendkívül nagy térről van szó. Így aztán amikor egy-egy ponton sikerült biztosítaniuk a demonstrációt, a tömeg elindult egy másik irányba. „Annak pedig nincs értelme, hogy a téren kergetőzzünk a tömeggel” – jelentette ki Pozsony megye rendőrkapitánya.

Törvényesen feloszlatható
A Via Iuris nevű, szabadságjogi kérdésekkel is foglalkozó nonprofit szervezet lapunk megkeresésére elemezte a múlt csütörtöki tüntetés jogi hátterét. A szervezet rámutat, a demonstrációkat előre be kell jelenteni az érintett önkormányzatnál. Mivel azonban a gyülekezési törvény nagyon széles kereteket szab, ilyen bejelentés nélkül is lehet megmozdulást szervezni. A vonatkozó jogszabály azonban lehetőséget ad a nem bejelentett tüntetés feloszlatására, ha olyan körülmények lépnek fel, amelyek egy bejelentett tüntetés esetén annak megtiltásához vezetnének. „Ilyen körülmények lépnek fel például akkor, ha a tüntetés korlátozza a közlekedést és az áruszállítást, ami jelentős mértékben ellentétes lenne a lakosság érdekével” – fogalmaz a gyülekezési törvény. A Via Iuris szerint így a tüntetést biztosító rendőrségnek nem kellett volna haboznia, miután a demonstrálók lezárták az utakat a forgalom elől, fel kellett volna oszlatniuk a megmozdulás azon részét, amely akadályozta a forgalmat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új Szó-konferencia

Dél-szlovákiai infrastruktúra: a helyi polgármesterek nem túl bizakodóak

sidó

VIDEÓ: Kollár a pápa bűvkörében, durvuló rendőrségi belháború

Tiszacsernyő

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Dušan Kováčik

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

jézus

Galéria: Történelmi személyek, akik lehet, nem is léteztek!

v

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.