Közélet

Tolvajok az onkológián

Pozsony | Beismerte a gyógyszerlopást a Nemzeti Onkológiai Intézet hat volt alkalmazottja. A rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatásukat, a nyomozásra hivatkozva bővebb tájékoztatást nem adnak az ügyről. Az intézet azt állítja, hogy a történtek miatt a páciensek nem voltak veszélyben.
Ibos Emese

2015. december 17. 18:45

A rendőrséget Jozef Dolinský, a Nemzeti Onkológiai Intézet (NOÚ) igazgatója vonta be az ügybe. A kórház alkalmazottai még október végén arra figyelmeztették Dolinskýt, hogy néhányan vitatható módon járnak el a kemoterápiás gyógyszerekkel. Ezeket ugyanis csak előkészítés után adják be a pácienseknek.
 
Miután egyre valószínűbbé vált, hogy néhány alkalmazott manipulál a gyógyszerekkel, az igazgató november 13-án feljelentést tett, gyógyszerlopás és az ellopott gyógyszerek értékesítése miatt. „A rendőrség összesen öt házkutatást tartott, számítógépeket, gyógyszereket és jelentősebb összegű készpénzt foglalt le” – mondta Faragó Csaba, a pozsonyi kerületi rendőrkapitány.
 
December elején több személyt őrizetbe vettek. Kedden este az intézetben tartott razziát a rendőrség. Hat személy beismerte a lopást, előzetes letartóztatásukról az ügyész dönt. Sajtóértesülések szerint az intézet volt alkalmazottai mellett további három személyt is őrizetbe vettek, ők a gyógyszeriparban tevékenykednek. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. „Az intézet azonnal felmondott azalkalmazottaknak” – mondta Dolinský. 
 
A vizsgálat érdekében az ügy részleteiről sem a kórház, sem pedig a rendőrség nem hajlandó bővebb tájékoztatást adni. Így nem világos, hogy a daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek melyikével sefteltek a volt alkalmazottak. Sajtóértesülések szerint Herceptínt és Avastint emeltek el a betegektől, ezt azonban a kórház nem erősítette meg. 
 
Az aktuality.sk információi szerint az előbbi gyógyszer adagonkénti ára 600, az utóbbié pedig 1160 euró. Ugyanezek a készítmények más uniós országokban azonban jóval drágábbak, ezért nagyon valószínű, hogy a gyógyszereket külföldön értékesítették. A rendőrség ezt a lehetőséget is vizsgálja. 
Egyelőre nem tudni azt sem, hogyan tudták ellopni a készítményeket. Információink szerint ugyanis ezekből a készítményekből egyetlen kórház sem tud nagyobb készletet felhalmozni. Személyre szabottan rendelik meg őket, ráadásul nem tárolhatók hosszan, gyakorlatilag néhány óra leforgása alatt be kell adni őket a páciensnek. 
 
Az Új Szónak nyilatkozó szakértő szerint a daganatos megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszereket nem szabad hígítani, és a teljes gyógyszeradagot be kell adni a páciensnek. Ha mégis hígítanák a készítményt, az egyrészt hatástalanná válna, másrészt pedig veszélyes lenne a páciensre nézve. Jozef Dolinský viszont állítja, hogy a történtek miatt a páciensek egészségi állapota nem forgott veszélyben. 
Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?