Közélet

Többmilliós állami támogatást kapnak a falvak csatornaépítésre

Pozsony | A kétezer lakosnál kevesebbet számláló települések állami támogatást igényelhetnek központi ivóvízhálózat- és csatornarendszer kiépítésére – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. A lakosok számára azonban ez újabb anyagi megterhelést jelenthet, hiszen a csatlakoztatást saját zsebből kell finanszírozni.
Nagy Roland

2019. november 26. 16:40

csatornázás
Épül a központi ivóvízhálózat- és csatornarendszer Abaújszinán (Kassa-vidéki járás). A magasabb komfortfokozatot biztosító beruházás hátulütője, hogy a hálózatra történő csatlakoztatást saját zsebből kell fizetni. - Németi Róbert felvétele

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szlovákia a központi csatornahálózat és ivóvízellátás terén jócskán le van maradva az európai normákhoz képest. A tárcának ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek friss adatai, mindössze annyi bizonyos, hogy 2018 januárjában az ország lakosságának közel 68 százaléka volt rácsatlakoztatva a központi csatornahálózatra. Szabó Mónika, a tárca sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, éppen folyik a legújabb adatok felderítése. 

A tárca korábbi adatai szerint a kétezer lakos alatti településeken a legrosszabb a helyzet: 2262 településből mindössze 615-ben van megoldva a szennyvízelvezetés. Ennek érdekében a környezetvédelmi tárca az elkövetkező 10 évben legalább 500 millió eurót különít el a Környezetvédelmi Alapból a községek fejlesztésére. A pályázati felhívásra a tárca az önkormányzatok és a településeket tömörítő érdekcsoportok jelentkezését várja.A pályázatot már idén is lehet igényelni, legkésőbb december 23-ig. Egy pályázó pedig legfeljebb 5 millió eurót igényelhet, elsősorban szennyvízhálózat és vízvezetékek építésére, valamint szennyvíztisztító telep felújítására vagy bővítésére. Sólymos szerint a tárcának nagy adóssága van a 2000 lakossal nem rendelkező falvakkal szemben, és ezzel a lépéssel megkezdődhet a törlesztés.

„Most az önkormányzatok vannak soron, hogy jól kidolgozott terveket nyújtsanak be. Bízom benne, hogy nagy visszhangja lesz a felhívásnak és a régiók elfogadják a felkínált segítséget”

– közölte a környezetvédelmi miniszter. Peter Kalivoda, a Környezetvédelmi Alap igazgatója hozzátette: az első évben főként azoknak az önkormányzatoknak a részvételére számítanak, akiknek már kész projekt áll a rendelkezésére, de a múltban nem jártak sikerrel a pályázással.

csatornázás
Abaújszinán (Seňa) ezekben a napokban is teljes erőbevetéssel épül a csatornahálózat - Németi Róbert felvétele

Szennyező ülepítők

A csatornahálózat kiépítését a környezetvédelmi minisztérium azért is szorgalmazza, mert az önkormányzatok sok esetben nem teljesítik az Európai Unióval szembeni kötelezettségüket. Az uniós támogatásokért cserébe ugyanis az önkormányzatoknak garantálnia kell, hogy az adott településen a lakosok legalább 85 százaléka csatlakozik a központi rendszerhez. Az önkormányzatoknak viszont sokáig semmilyen eszköz nem állt rendelkezésére ahhoz, hogy rábírják a lakosokat az önkéntes csatlakozásra, ezért a parlament tavaly elfogadott egy törvénymódosítást, melynek értelmében a 2021 végéig minden háztartásnak rá kell kapcsolódnia a központi hálózatra. A minisztérium a törvénymódosítást a talajvíz védelmével indokolja, hiszen a lakosok által beépített saját tisztítórendszerek és ülepítők erősen szennyezhetik a környezetet.

Önerőből kell kifizetni

A csatlakoztatás költségei viszont a háztartásokat terhelik, és az építkezési vállalkozók szerint ez az összeg akár több ezer eurós nagyságrendű is lehet.  A háztartások indokolt esetben kaphatnak kivételt, például ha a csatlakoztatás aránytalanul költséges vagy pedig technikailag kivitelezhetetlen. Szabó Mónika ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a törvény nem határoz meg egy egységes kritériumrendszert, melynek alapján egyértelműen ki lehet jelenti, hogy valaki jogosult a kivételre. A kedvezőtlen feltéteket a ház tulajdonosának kell bebizonyítania, és az egyes önkormányzatokon múlik, hogy mit ítélnek meg kivitelezhetetlennek vagy aránytalanul költségesnek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

Romain Grosjean

Grosjean nem akar mindenáron versenyezni Abu-Dzabiban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.