Közélet

Többen versenyeznek az MKP-elnöki székért

Pozsony | Szombaton ülésezett az MKP Országos Tanácsa,ahol a tisztújító kongresszus időpontjáról is döntöttek. Van, aki már be is jelentkezett az elnöki tisztségért. Berényi József kizárta, hogy újra a párt élére álljon. Az MKP OT döntése nyomán a párt önkormányzatiság-koncepciója újra előtérbe kerül.
Czímer Gábor

2020. június 21. 19:00

Szombaton ülésezett az MKP Országos Tanácsa (Fotó: MKP)
Szombaton ülésezett az MKP Országos Tanácsa (Fotó: MKP)

Az MKP tisztújító kongresszusára július 18-án kerül sor, július 4-ig megtartják a párt járási konferenciáit is. Eredetileg őszre tervezték a közgyűlés összehívását, de az Országos Tanács (OT) úgy döntött, négy hét múlva annak ellenére is sort kerítenek az eseményre, hogy ezalatt az idő alatt a szokásos küldöttállítási, tisztújítási folyamat nem tud végbemenni. „Azt javasoltuk, hogy a járási konferenciák a jelenlegi küldötteket erősítsék meg” – mondta Őry Péter OT-elnök. A kongresszust a parlamenti választás után 90 nappal kellett volna megtartani.

A közgyűlésen megválasztott új elnökség a megszokott 4 évnél rövidebb időre, egy vagy két évre kap mandátumot. Ezalatt az idő alatt a hagyományos módon, a helyi pártstruktúráktól kezdődően a járási és megyei szinteken át lefolytatják a tisztújítás teljes folyamatát. Ezzel együtt a politikai formáció alapszabályát is módosítani szeretnék, például 17-ről 9-re csökkenhet a pártvezetés létszáma.

Ketten már bejelentkeztek
A pártelnöki posztért lapzártánkig ketten is bejelentkeztek. Elsőként a rimaszombati Cziprusz Zoltán jelezte ezirányú igényét, majd nem sokkal később Papp Sándor is így tett. Az előbbi Besztercebánya megyei képviselő és az MKP ügyvivő elnökségének is tagja, az utóbbi pedig a Losonci járásbeli Kalonda község MKP-s polgármestere volt, de országos szintű tisztséget az utóbbi években nem töltött be.

Berényi nem indul
Berényi József, az MKP korábbi elnöke, Nagyszombat megye alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta, az új MKP-elnöknek a vezető szlovák politikusokkal szemben is helyt kell állnia. „Nem az az MKP elnökének a küldetése, hogy az interneten szólogasson be a másik magyarnak” – mondta. Berényi egyértelműen kizárta, hogy újra a párt élére álljon. Hozzátette, a jövendőbeli elnök személyén múlik, hogy ő maga szerepet vállal-e a pártvezetésben. Berényi indítványára az MKP jövendőbeli vezetését az OT arra kötelezte, hogy amennyiben a párt illetékes szervei úgy döntenek, indulniuk kell az országos választáson. „A párt elnökének és az OT elnökének nem az a dolga, hogy Magyarországon álljon sorba támogatásokért, hanem az, hogy érdeket érvényesítsen a szlovák társadalom irányába” – fogalmazott, és hozzátette, az elmúlt négy évben szerinte ez nem így történt. Berényi úgy látja, az új pártvezetés megválasztása arra ad esélyt, hogy egy új generáció jelenjen meg a politikai színtéren.

Őry még nem mond semmit
Őry Péter OT-elnök nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésünkre, elfogadná-e, ha valaki őt jelölné a pártvezetői tisztségre. „Egyelőre korainak tartom, hogy erről beszéljünk” – mondta, de hozzátette, a július 4-ig lezajló járási pártkonferenciák után lehet majd ebben a kérdésben tisztán látni. Papp és Cziprusz indulásáról annyit mondott, nem személyek, hanem politikai irányultságok alapján dönt arról, kinek az elnökségét támogatja. Ha a párt olyan irányba megy, amellyel együtt tud érteni, a továbbiakban is dolgozna a pártvezetésben. Őry a kormányfőnek, Igor Matovičnak (OĽaNO) átadott memorandumról szólva elmondta, annak tartalmával foglalkozni helyénvaló. „A magánvéleményem, hogy nem kell gyávának lenni abban, hogy elmondjuk a problémáinkat” – fogalmazott. Menyhárt József, az MKP parlamenti választás után leköszönt elnöke homályosan fogalmazva arról beszélt, másoknak is teret kell adni a pártvezetésben. 

Előtérben az önkormányzatiság
A tisztújítás előkészítésén túl az OT arról is döntött, újra előtérbe helyezi a párt 2014-ben közreadott önkormányzatiságról szóló alapdokumentumát. Ez lényegében a magyar kisebbség autonóm önkormányzati intézményrendszerének kialakítására vonatkozó javaslat. Őry szerint ez azért fontos, mert a jelenlegi kormány módosítani szeretné a területi közigazgatási rendszert, a kérdéses alapdokumentum pedig a magyar közösségnek az erre vonatkozó igényeit is megfogalmazza.

Egységre törnek
Az MKP OT arról is határozott, hogy szorgalmazza az egységes szlovákiai magyar politikai tömörülés létrehozását. „A 2020-as parlamenti választások eredménye alapján ennek a vázát az MKP-nak kell adnia” – fogalmaz a pártnak az esemény után közreadott nyilatkozata, amelyben azt is írják, a tömörülés alapját különféle irányultságú, de magyar platformok szövetségeként határozta meg a testület. A többi magyar politikai szubjektummal folytatott érdemi tárgyalásokra a kongresszus után kerülhet sor. Berényi szerint többféle együttműködési lehetőség áll nyitva. Hozzátette, a parlamenti választás megmutatta, hogy az MKP kapta a legtöbb szavazatot. „Logikus lenne, ha az MKP alakítaná át az alapszabályát úgy, hogy a magyar identitása megőrzése mellett mindenki be tudjon tagozódni” – mondta.

Az MKP OT a lapunk által feltárt ügyre, a D4-es autópálya alatti földek Beneš-dekrétumok alapján való elkobzására is reagált. „A Magyar Közösség Pártja ezt az eljárást mélységesen felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, és az új kormánnyal kezdeményezni fogja a megszüntetését” – írja a párt a közleményében.

A többiek
A többi magyar párt közül az Összefogás üdvözli az MKP OT határozatát, miszerint a párt elkötelezett az egységes magyar érdekképviselet megteremtése iránt. „Az Összefogás megalakulásától ezt a célt szorgalmazza és keres hozzá partnereket” – fogalmaznak a közleményükben. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) szombaton Komáromban tartotta kongresszusát. Itt a párt alapszabályába foglalták, hogy ez a formáció is szeretné megteremteni a szlovákiai magyar pártok stratégiai együttműködésének feltételeit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 50 beteg elhunyt, kétezer fölött a fertőzöttek, háromezer fölött a gyógyultak száma

oasis

Oasis-album Liam nélkül

Slovnaft k

Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 93 beteg, 1569-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

gólyafészek

A nap képe: korán érkezett gólya Rimaszécsen

Donald Trump

Határozatlan időre meghosszabbította Donald Trump fiókjának tiltását a YouTube

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.