Közélet

Több tízmillió euró jut a kis települések csatorna- és vízvezetékhálózatának fejlesztésére

A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből évente legkevesebb 50 millió eurót jut a 2000-nél kevesebb lakosú települések csatorna- és vízvezeték-hálózatának fejlesztésére. A szlovák kormány ma elfogadta a 2020–2030 közötti időszakra vonatkozó ambiciózus célkitűzést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 23. 14:24

Hiányos csatornahálózat
A kép illusztráció

A közcsatornák építése konkrét példa arra, hogy a környezetvédelem - ebben az esetben a lakosság ivóvízellátását biztosító felszín alatti vizek védelme - a régiók fejlődéséhez és a lakosság komfortérzetének növeléséhez is hozzájárul”- mondta Sólymos László, miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter.

Jövőre új lendületet kapnak a közcsatorna- és ivóvízhálózatok építésébe történő beruházások a 2000 lakosegyenérték* (LE) alatti településeken. A kormány ma jóváhagyta a víziközmű-fejlesztés finanszírozására vonatkozó dokumentumot. Ennek értelmében a 2020 és 2030 közötti időszakban a Környezetvédelmi Alap évente legkevesebb 50 millió eurót fordít majd csatorna- és vízvezeték építés támogatására. Összehasonlításképpen, az alap jelenleg évente átlagosan mintegy 15 millió eurót fordít erre a célra. Csatorna és ivóvízhálózat építésre Szlovákia az Európai Beruházási Banktól is igényel majd további forrásokat.

Csatornázás terén egyébként Szlovákiának van mit behoznia. 201 januárjában a lakosság 68 százaléka csatlakozott a szennyvízhálózatra, de a településeknek csak nem egész 40 százaléka rendelkezik kiépített csatornahálózattal. A kisebb, 2000 LE alatti települések nehezen teremtették elő a közműépítéshez szükséges forrásokat. Ennek oka az az európai uniós kötelezettség, mely szerint elsősorban a 2000 LE feletti települések szennyvízelvezetését kell megoldani. Az uniós források ezért jobbára ezekbe a helységekbe irányultak. A mai döntés értelmében azonban a helyzet megváltozik, az uniós pénzeszközökön kívüli források a kisebb önkormányzatok számára is hozzáférhetőbbé válnak.

A közcsatornák építése nagyon fontos lépés a felszín alatti vizek védelme szempontjából is. A nem megfelelő szennyvízkezelés, a szivárgó emésztőgödrök komoly veszélyt jelentenek a talajvízre. Az építkezések üteme elsősorban az önkormányzatok felkészültségétől és a sikeres közbeszerzésektől függ majd.

A vízvezetékek terén lényegesen jobb a helyzet. 2018 elején az önkormányzatok közel 85% -a rendelkezett hálózattal, így a lakosság 90 százaléka jutott vezetékes ivóvízhez. Az elfogadott dokumentum ezen a területen is további fejlesztéssel számol.

  „Meggyőződésem, hogy ez a lépés segít a kisebb falvakban élő embereknek. Úgy gondolom, legfőbb ideje volt lépni”- jelentette ki Sólymos László.

A további részleteket a pályázati kiírás fogja tartalmazni, melyet a Környezetvédelmi alap tesz majd közzé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyászban Kolon és Gímes

Nyilvánosságra került a buszbaleset áldozatainak neve és életkora

Ideiglenesen átköltöztetik a dunaszerdahelyi idegenrendészet kirendeltségét

Anyagilag is segítik a buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

KFC: felemás volt az őszi szezon Komáromban

A pályaválasztást ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!