Közélet

Több tízmillió euró jut a kis települések csatorna- és vízvezetékhálózatának fejlesztésére

A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből évente legkevesebb 50 millió eurót jut a 2000-nél kevesebb lakosú települések csatorna- és vízvezeték-hálózatának fejlesztésére. A szlovák kormány ma elfogadta a 2020–2030 közötti időszakra vonatkozó ambiciózus célkitűzést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 23. 14:24

Hiányos csatornahálózat
A kép illusztráció

A közcsatornák építése konkrét példa arra, hogy a környezetvédelem - ebben az esetben a lakosság ivóvízellátását biztosító felszín alatti vizek védelme - a régiók fejlődéséhez és a lakosság komfortérzetének növeléséhez is hozzájárul”- mondta Sólymos László, miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter.

Jövőre új lendületet kapnak a közcsatorna- és ivóvízhálózatok építésébe történő beruházások a 2000 lakosegyenérték* (LE) alatti településeken. A kormány ma jóváhagyta a víziközmű-fejlesztés finanszírozására vonatkozó dokumentumot. Ennek értelmében a 2020 és 2030 közötti időszakban a Környezetvédelmi Alap évente legkevesebb 50 millió eurót fordít majd csatorna- és vízvezeték építés támogatására. Összehasonlításképpen, az alap jelenleg évente átlagosan mintegy 15 millió eurót fordít erre a célra. Csatorna és ivóvízhálózat építésre Szlovákia az Európai Beruházási Banktól is igényel majd további forrásokat.

Csatornázás terén egyébként Szlovákiának van mit behoznia. 201 januárjában a lakosság 68 százaléka csatlakozott a szennyvízhálózatra, de a településeknek csak nem egész 40 százaléka rendelkezik kiépített csatornahálózattal. A kisebb, 2000 LE alatti települések nehezen teremtették elő a közműépítéshez szükséges forrásokat. Ennek oka az az európai uniós kötelezettség, mely szerint elsősorban a 2000 LE feletti települések szennyvízelvezetését kell megoldani. Az uniós források ezért jobbára ezekbe a helységekbe irányultak. A mai döntés értelmében azonban a helyzet megváltozik, az uniós pénzeszközökön kívüli források a kisebb önkormányzatok számára is hozzáférhetőbbé válnak.

A közcsatornák építése nagyon fontos lépés a felszín alatti vizek védelme szempontjából is. A nem megfelelő szennyvízkezelés, a szivárgó emésztőgödrök komoly veszélyt jelentenek a talajvízre. Az építkezések üteme elsősorban az önkormányzatok felkészültségétől és a sikeres közbeszerzésektől függ majd.

A vízvezetékek terén lényegesen jobb a helyzet. 2018 elején az önkormányzatok közel 85% -a rendelkezett hálózattal, így a lakosság 90 százaléka jutott vezetékes ivóvízhez. Az elfogadott dokumentum ezen a területen is további fejlesztéssel számol.

  „Meggyőződésem, hogy ez a lépés segít a kisebb falvakban élő embereknek. Úgy gondolom, legfőbb ideje volt lépni”- jelentette ki Sólymos László.

A további részleteket a pályázati kiírás fogja tartalmazni, melyet a Környezetvédelmi alap tesz majd közzé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!