Közélet

Több rendőr és ellenőrzés - mától szigorúbb kijárási korlátozás van érvényben

Szerdától változott a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályozás. Este 8 és hajnali 1 óra között szigorúbb lesz a korlátozás. Ebben az időben például tilos lesz vásárolni menni, vagy a szolgáltatásokat igénybe venni. Azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni, csak a munkaadó igazolásával mehetnek a munkahelyükre, az igazolásban fel kell tüntetni a munkaidőt és a munkavégzés helyét is. Hajnali 1 és 5 óra között nem érvényes a kijárási korlátozás. A rendelkezés március 19-ig marad érvényben - döntött a kormány vasárnap (február 28.).
TASR

2021. március 3. 11:30

koronavírus rendőrség
- TASR-felvétel

Továbbra is kivételt jelent a korlátozások alól az orvoslátogatás, ha sürgős orvosi ellátásról vagy tervezett orvosi beavatkozásról van szó. Utazni akkor is lehet, ha közeli hozzátartozót vagy rokont kell ellátni, és gyógyszertárba is el lehet menni. A lakhely egy kilométeres körzetében lehet kutyát sétáltatni vagy macskával sétálni. A korlátozások nem vonatkoznak az állatgondozására és az állatorvosi ellátásra, illetve arra a személyre sem, akinek valamilyen hatóság előtt kell megjelennie. Külföldre is lehet utazni, de ehhez negatív teszt szükséges.

Munkába csak az járhat, aki nem tud otthonról dolgozni. Ehhez negatív tesz és munkáltatói igazolás kell. A fekete és a bordó színnel jelölt járásokban hét, a piros járásokban 14, a rózsaszín járásokban 21 napig érvényes a negatív koronavírus-teszt. Az iskolák és az oktatási létesítmények alkalmazottait hetente tesztelni kell, és csak munkáltatói igazolással járhatnak dolgozni, 5 és 20 óra között.

Vásárolni, orvoshoz, vagy a szociális intézményekbe 5 és 20 óra között lehet menni. A szülők ebben az időszakban mehetnek ki hatévesnél fiatalabb gyerekeikkel a lakhelyük egy kilométeres körzetében. Kivétel vonatkozik a temetésén, a keresztelőn és az esküvőn való részvételre, és arra is, aki tesztre vagy oltásra megy. El lehet kísérni a gyereket a másik szülőhöz láthatásra, ezt a szülő és más jogosult személy is megteheti. Utazni lehet akkor is, ha valaki tárgyalásra vagy nyilvános találkozóra megy.

Hét napnál nem régebbi negatív teszttel 5 és 20 óra között lehet boltba, postára, gyűjtőudvarba, vegytisztítóba, optikushoz, újságárushoz, bankba, biztosítóba vagy könyvtárba menni. A negatív teszt ahhoz is kell, hogy kerékpár- vagy autószervizbe, STK-ra és emissziós ellenőrzésre, kertészeti boltba, cipőjavítóba vagy szervizbe, illetve a Közegészségügyi Hivatala által engedélyezett rendezvényre menjünk. Ha olyan hivatalos ügyet kell intéznünk, amit online nem lehetséges – például állásinterjú, vagy a munkaszerződés aláírása - azt is csak negatív teszttel tehetjük.

A 65 évesnél idősebbek, a kerekes székben ülők, valamint a közepesen súlyos vagy súlyos mentális fogyatékossággal, illetve súlyos autizmussal élők mehetnek egészségügyi sétára. Ehhez 5 és 20 óra között nincs szükség negatív tesztre.

A természetben tartózkodni és sportolni időkorlátok nélkül lehet a járás területén. A fővárost tekintve ez egész Pozsony megyét jelenti, Kassát egy járásnak tekintik. A négyes besorolású, vagyis a feketével jelölt járásokban ehhez negatív teszteredmény szükséges.

5 és 20 óra között az iskolába járó gyerekekre is kivétel vonatkozik. Az egyik szülőnek vagy törvényes gondviselőnek, akivel az óvodás, az alapiskolás vagy a speciális iskolába járó tanuló egy háztartásban él, negatív tesztre van szüksége. A felsőbb évfolyamokba járó és a tantermi oktatáson részt vevő iskolásokat is tesztelni kell, mint ahogy azt a személyt is, aki iskolába kíséri a gyereket. Egyes orvostanhallgatók is mehetnek iskolába, ha érvényes negatív tesztet tudnak felmutatni.

A negatív teszt helyett elfogadják a betegségből való felépülést igazoló dokumentumot is, amely három hónapnál régebbi nem lehet. Azoknak sincs szükségük negatív teszteredményre, akiket már a vakcina második adagjával is beoltottak a COVID-19 ellen, ha az oltás óta legalább 14 nap eltelt. Kivétel vonatkozik azokra a személyekre is, akik igazolni tudják, hogy egészségi állapotuk, vagy orvosi ellenjavallat miatt nem lehet őket tesztelni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.