Több pénz a rászorulóknak

Erik Tomás
Pozsony |

Júliustól megemelik a súlyos fogyatékossággal élő személyek asszisztenseinek járó összeget és a súlyosan fogyatékosok ápolási díját. Az emeléssel az Erik Tomáš (Hlas) vezette munkaügyi tárca által kidolgozott és a kormány által szerdán elfogadott rendelet számol.

A személyi asszisztenciával kapcsolatos támogatást a súlyos fogyatékossággal élő személyek kapják, akik az adott hónapban nyújtott segítség alapján díjazzák az asszisztenseiket. Júliustól az egy órára számított támogatás összege az eddigi 5,52 euróról 5,83 euróra emelkedik. Az ápolási díjat ezzel szemben közvetlenül a gondozónak fizetik ki. Ez a díj olyan személyeknek jár, akik hosszú távon gondozzák valamely fogyatékos vagy tartós betegségben szenvedő, tartós gondozásra szoruló hozzátartozójukat. A támogatás összegét július 1-jei hatállyal attól függően határozza meg a törvény, hogy az illető egy vagy több súlyosan fogyatékos személyt ápol. Az állam a továbbiakban nem tesz különbséget a nyugdíjban részesülő és a még gazdaságilag aktív ápoló között. Júliustól a juttatás havi 615,50 euróra emelkedik, ami az idei nettó minimálbérnek felel meg. A több személyt ápolók havi 818,60 euróra számíthatnak.

A kormány szerdai döntése értelmében a jövő év elejétől megemelik a szociális szolgáltatásokat nyújtóknak folyósított állami hozzájárulást is. Jövőre az egy főre jutó havi juttatás összege – az eltartottsági fokozattól függően – 188 és 825 euró között lesz a bentlakásos ellátás, illetve 125 és 550 euró között a járóbeteg-ellátás esetében. A pénzügyi hozzájárulásra azok a szociális szolgáltató létesítmények jogosultak, amelyek mások segítségére szorulók vagy öregségi nyugdíjasok ellátását végzik, de az önkormányzatok által létrehozott hajléktalanszállók is részesülnek benne. Az utóbbiak által nyújtott szolgáltatásokhoz a havi hozzájárulás férőhelyenként 375 euró, éves szinten pedig 4500 euró lesz. „Az ezen intézmények által nyújtott szociális szolgáltatások állami támogatása figyelembe veszi az intézmények működési költségeinek a növekedését, elsősorban a bérek emelkedését” – indokolja a növelés szükségességét a munkaügyi tárca. A kormány által ezzel kapcsolatban szerdán elfogadott rendelet 2025. január 1-jén lép hatályba. „A Fico-kabinet a most elfogadottak alapján az idei második fél évben és jövőre 140 millió euróval nagyobb összeget fordít a rászorulókra az eddiginél” – mondta el a szerdai kormányülés után Erik Tomáš. 

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?