Több lehet a magyar elsős

Pozsony |

<p>Jó esély van arra, hogy idén is több elsős lesz a magyar iskolákban, mint az előző évben, állítja a pedagógusszövetség. A demográfiai adatok inkább stagnálást jeleznek.</p>

A 2005 utáni születési adatok, valamint az óvodák nagycsoportjainak létszámai alapján a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyértelmű esélyt lát arra, hogy a tavalyi, országos szinten 55 fős növekedés idén is folytatódik, árulta el lapunknak Pék László, a szövetség elnöke. Tavaly a minisztérium adatai szerint 3677 magyar kiselsős volt. „Jósok nem vagyunk, de ami biztos, hogy a születések száma azokban az években növekvő tendenciát mutatott. Hogy a gyerekek közül mennyi kerül magyar iskolába, az sok mindentől függ” – magyarázta Pék. Ez a pozitív születési hullám a tavalyi beiratkozásnál volt először érezhető, és néhány évig még biztosan érezhető lesz, véli a pedagógusszövetség elnöke.

Magyar stagnálás, roma növekedés

Kevésbé optimista Gyurgyík László demográfus, szerinte inkább stagnálásra lehet számítani. „2001 körül a születések száma országosan alig haladta meg az 50 ezret, az elmúlt években viszont már majdnem túllépte a hatvanat. De magyar vonatkozásban ez az emelkedés nem volt ennyire meredek” – figyelmeztet a szociológus. Hozzátette, látni kell azt is, hogy az országban 400 ezer roma él, akiknél a termékenység kétszer akkora, mint a szlovákoknál és a magyaroknál, ők is hatással vannak ezekre a mutatókra. „Az egyes régiók tendenciáit lenne érdemes megvizsgálni” – véli Gyurgyík.

A színvonalas oktatás a legfontosabb

A beíratás február 15-ig tart. Pék László szerint szükség van a beiratkozási kampányokra, de az anyanyelvi oktatás fontosságát nem lehet kampánnyá silányítani. „Ami a szülőknél a leginkább döntő szempont lehet, az az, hogy minőségi iskolába adják gyerekeiket” – állítja Pék, hozzátéve, minőségi oktatás csakis hosszú távú tervezés, és tisztességes közállapotok eredményeképp jöhet létre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?