Több, kórházakat érintő témában is döntött a kormány

Több, kórházakat érintő témában is döntött a kormány

A kormányülésen a Büntető törvénykönyv megváltoztatása mellett más, kisebb jelentőségű ügyekben is döntöttek.

A Dunaszerdahelyi Járási Hivatal új vezetőt kapott Rudický Norbert személyében, aki korábban a nagymegyeri képviselő-testületben is tevékenykedett. Szintén a dél-szlovákiai régiókat érintő döntés, hogy az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet 196 500 eurós támogatást kap a heves esőzés miatt keletkező áradás okozta károk helyreállítására. 

A kormány több más kórházi téma kapcsán is döntött szerdán. Stratégiai befektetésnek minősítették át a turócszentmártoni és a besztercebányai kórházépítési projekteket, a döntést követően kevesebb adminisztratív akadálya lesz az építkezési munkálatoknak. A tervek szerint mindkét épületet 2026-ra készíthetik el és már a szerződéseket is aláírták a kivitelezővel. A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban a pszichiátriai részleget modernizálhatják állami forrásokból, csaknem hárommillió euró értékben. Az egész keleti régiót kiszolgáló, stratégiai fontosságú gyermekkórházi részleg szintén felújításon és bővítésen esik át. Jelentősen nem javult a lakosság egészségügyi állapota az elmúlt időszakban – derült ki a kormányülésen a 2014-től 2030-ig kidolgozott egészségügyi stratégiájának elbírálásánál. Az egészségügyi minisztérium szerint a jelenlegi trendek alapján Szlovákia több kitűzött célt sem tud majd elérni. Az egészségügyi tárca képviselői szerint a stagnáláshoz hozzájárult a koronavírus-járvány, 2021-ben tízéves mélypontra csökkent a férfi és női lakosság várható élettartama is. A környező országokhoz képest a halálozási mutatók és a gyermekhalálozási ráta is rosszabb. A dokumentum szerint pozitívumként értékelhető, hogy csökken az alkoholhasználat mértéke és kevesebb a dohányos is, de továbbra is kevés az anyagi forrás a megelőzéssel foglalkozó programokra. A gyermekek oltottsági aránya szintén romló tendenciát mutat. 

A szerdai kormányülés egyik programpontja a stratégiai prioritásokkal foglalkozott. A kormányprogram értelmében a koalíció több mint 750 intézkedésre tett ígéretet, ezt a dokumentumot fogalmazták át a minisztériumok és állítottak fel 239 stratégiai célt. A kormány szerint ebből 74 célkitűzés már rövid távon is megvalósítható, további száz intézkedés teljesítésére középtávon kerülhet sor.

(tg, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?