Közélet

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Budapest | Több képviselő bejutott az épületbe, közben a székház előtt a tiltakozók a rendőrökkel állnak szemben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 16. 18:41

Frissítve
- Fotó: MTI

2018. december 17. 07:21

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

23:57 - „Nem hagyott más lehetőséget az MTVA: mi maradunk, holnapra pedig újabb tüntetést szervezünk. Részletek hamarosan" – írta ki Hadházy Ákos a Facebook-oldalára.

Kezdenek elszivárogni az emberek, már csak pár százan vannak a székház előtt.

23:49 - Bana Tibor jobbikos képviselő azt mondta, hogy visszamennek tárgyalni, kitartanak, mindenképpen beolvastatják a követeléseket. „Ha kell, akkor a reggeli adásban olvastatjuk be" – mondta.

Eközben a BBC kelet-közép-európai tudósítója, Nick Thorpe is az események közepéről követte a mai fejleményeket - írja az Index.

23:32 - A police.hu-n jelent meg az alábbi közlemény szerint az összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket, majd a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek.

A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak. A rendőrök a sérülteket a sorfal mögé kísérték, intézkednek egészségügyi ellátásukra.

23:30 - A köztévé székházából kijövő jobbikos Stummer János bejelentette, hogy benyomta odabenn a tűzjelzőt, ezért hamarosan ki kell üríteni az épületet. 

23:12 - A 444.hu szerint a könnygáz bevetése után lenyugodott a tömeg. Még mindig 1-2 ezer ember lehet a székháznál, de folyamatosan szivárognak haza az emberek. 

23:00 - Vadai Ágnes és Hadházy Ákos arra kérték a tüntetőket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, békésen tiltakozzanak és ne dobálják a rendőröket sem. Szél Bernadett is beszélt az utcán lévőkhöz, azt beszélte, hogy mindannyiuk érdeke, hogy ne folyjon vér.

22:53 - Eközben a hirado.hu-n:

hirado.hu

22:50 - Szél Bernadett a rendőrsorfal mögül közvetít. Néhány képviselővel kijöttek a tévészékházból megnyugtatni a tömeget.

22:40 - A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. Az Index szerint többen rosszul lettek a tömegben.

Szél Bernadett és Kunhalmi Ágnes arra kéri az összes ellenzéki képviselőt, hogy menjenek be a tévészékházba.

22:34 - Eközben odakinn a tüntető tömeg elkezdett visszaszámolni, és nekiindult a rendőrsorfalnak. Többen földre kerülnek.

22:32 - Szél Bernadett újra online:

22:18

Egyre nagyobb a lökdösődés, tojással dobálják a rendőröket a tüntetők.

Két parlamenti képviselő, Kunhalmi Ágnes és Vadai Ágnes kijöttek a tévészékházból. Vadai tájékoztatta a tüntetőket, hogy tárgyalnak a tévé vezetőivel. Nyugalomra intette a tüntetőket. 

21:57

A hivatalos tüntetés lezárása után több ezren vonultak át, javarészt gyalog, az MTVA székházához Óbudára. A több kilométeres séta után este fél kilencre ért át a tömeg nagy része. Kilenckor a Momentumosok megpróbálták beadni követeléseiket, hogy azt felolvassák. A rendőrség eddig nem avatkozott közbe, a dobálókat a tüntetők maguk próbálják megfékezni - írja a 444.hu.

A Momentum öt pontban foglalta össze, hogy mit akarnak:

  • A túlóratörvény azonnali visszavonását;
  • a rendőri túlórák csökkentését;
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének visszaállítását;
  • a csatlakozást az európai ügyészséghez;
  • a közmédia függetlenségét.

Az MTVA székházába bejutott több politikus, Stummer János az épület folyosóin bolyong, a többiek egy ebédlőben várják, hogy szóba álljon velük valaki a közmédia részéről. Szél Bernadett újrakezdte a Facebook élőzést:

Események 19:00-ig:

A szerdán elfogadott túlóratörvény ellen már negyedik napja tüntetnek. Ma délután a Hősök teréről indult a sok ezres tömeg.

A tüntetőkhöz csatlakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amely szombaton a túlóratörvény miatti tiltakozó levelét adta át Áder Jánosnak. Az ellenzéki pártok képviselői és szimpatizánsai fehér sapkában,sálban jelentek meg, hogy így jelezzék, békésen tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen.

A magyar parlament szerdán fogadta el a munka törvénykönyv módosítását, amely ellen immár negyedik napja tiltakoztak az utcákon. A törvény elfogadása előtti szombaton már tüntettek szakszervezetek a 400 óra túlórát lehetővé tévő javaslat ellen, az újabb hullám a javaslat elfogadása után indult. Az ellenzék a parlamentben megpróbálta megakadályozni a szavazást, amikor pedig ez nem sikerült, a Kossuth téren folytatódott a tiltakozás.

Vasárnap  délután gyülekező tömeg a Hősök teréről indult. „Demokráciát”, illetve „gyertek velünk” – skandálták a vonulók. A Kossuth téren a MASZSZ elnöke volt az első felszólaló. Székely Tamás szerint a tüntetők nem Soros-bérencek, hanem dolgozók, szemben a túlóratörvényt megszavazó, szerinte urizáló képviselőkkel. Székely szerint most olyan valaki dönti el, mi a jó, akinek még soha nem volt főnöke, soha nem volt túlórája. „Sztrájkolni fogunk a pedagógusokkal, a kereskedőkkel, és mindenkivel, akit 400 órára, vagy ingyen helyettesítésre kényszerítenek” – mondta. Egyben bejelentette, hogy minden szektorban sztrájkra készülnek.

Beer Miklós katolikus püspök üzenetét is felolvasták. „Aggodalom és szomorúság van a szívemben.Ti azért vonultok ki az utcára, mert keserűség van bennetek, mert nem hallják meg a hangotokat” – hangzott a beszéd eleje. „Ehhez minden polgárnak joga van, tisztelem azt az elszántságot, ami a hideg idő ellenére is hitet ad célotok teljesítésében”.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy foglalkozik nőügyekkel, mert a dolgozók között rengeteg nő van. „Büszke vagyok azokra a nőkre, akikkel összeálltunk, hogy elmondjuk, az egész országnak össze kell kapaszkodni, hogy vége legyen az elnyomásnak” – mondta

tüntetés budapest
- Fotó: MTI

Április óta a legnagyobb tüntetés zajlik ma a magyar fővárosban, a részvevők a parlament általszerdán elfogadott rabszolgatörvényt ellen tiltakoztak. A felvonulók között most is ott voltak a szakszervezetek és az ellenzéki pártok képviselői, sokan jöttek vidékről is, buszokkal.

A sor elején Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea, Bangóné Borbély Ildikó és Vadai Ágnes vonult. Molinójukra azt írták, Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen. Sokan sípoltak, fütyültek, kereplőztek, és zúgott az „Elegünk van!”, „korrupt Fidesz” és az „Orbán, takarodj!”.

Az összes ellenzéki párt női képviselői, az MSZP-től a Jobbikig mind felmentek az emelvényre és a parlamenti ellenzék összefogását sürgették. Galgóczi Péter aktivista elmondta, hogy továbbra is az erőszakmentes tüntetésben hisznek, „békében hozhatunk egy szebb országot” – emelte ki.

A tüntetést megelőzően Bayer Zsolt, a Békemenetet is szervező kormányzati kommentelő felhívást tett közzé blogján, melyben azt írta: „Lassan ideje tennünk egy sétát, ahogy szoktunk! Se erőszak, se hőzöngés,se füstbomba,sedobálás,se törés-zúzás, se rendőrök elleni támadás...” Bayer mindezt azért tartja szükségesnek, mert már elege van „a törő-zúzó sz.. lumpenprolikból”. (index, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?