Közélet

Tízezrek az igazságért – Szlovákia történetének egyik legnagyobb megmozdulása zajlott le

Az egész országban több tízezer ember vonult utcára ma délután, hogy megemlékezzenek a múlt héten meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíróról és jegyeséről, Martina Kušnírováról. Világszerte is megemlékezések zajlottak, Párizstól Pekingig.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. március 2. 19:30

Kuciak
- TASR/AP-felvétel

Az önálló Szlovákia történetének egyik legnagyobb megmozdulása zajlott ma. Az ország több tucatnyi városában vonultak utcára az emberek, hogy megemlékezzenek a két meggyilkolt fiatalról és kiálljanak a sajtószabadság és a demokratikus értékek mellett. Pozsonyban a szervezők szerint a húszezret is meghaladhatta a résztvevők száma. A menet a Hviezdoslav térről vonult a Szabadság térre, élén vezető szlovák lapok újságíróival és egy Támadás az újságírók ellen = támadás mindannyiunk ellen feliratú transzparenssel. A megmozduláson beszédet mondott Balog Beáta, a Sme főszerkesztője, Soltész Árpád publicista, de Andrej Kiska köztársasági elnök és Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi érdekvédelmi szervezet vezetője is. A menetet olyan fiatalok szervezték, akik egyidősek voltak az áldozatokkal.
 

Megemlékezéseket tartottak a dél-szlovákiai városokban is, Komáromban, Léván, Kassán, Nagykaposon is kivonultak az utcára, és mécseseket gyújtottak a meggyilkolt újságíró és jegyese emlékére.

Prágában néhány százan, Brünnben körülbelül ezren jelentek meg a megemlékezésen. Világszerte tartottak felvonulásokat és gyújtottak mécseseket a meggyilkolt fiatalok emlékére, többek között Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Zürichben, Berlinben, Bernben, Madridban, Oslóban, Stockholmban, de Európán kívül is, a kanadai Vancouverben, Ázsiában pedig Dubajban, Pekingben, Hongkongban.
 

A pozsonyi megemlékezésen a szervezők becslései szerint 20–25 ezer ember lehetett. A tömeg rendkívül fegyelmezetten és csendesen vonult végig a belvároson – a szervezők nagyon ügyeltek a rendre, ám a tömegben láthatóan óriási volt a feszültség. A Szabadság téren a színpadon megjelent Andrej Kiska államfő is – beszédet ugyanakkor nem mondott, csak egy perc csendre kérte a tömeget. A szónokok arról beszéltek, hogy Ján Kuciak meggyilkolása a demokrácia elleni támadás, és ez ellen tenni kell. „Ján Kuciak munkájának célja az volt, hogy jobbá tegye az országot. Nekünk be kell fejeznünk a munkáját. Nem csak az újságíróknak. Mindannyiunknak” – mondta a tömegnek Soltész Árpád, a Noviny.sk kommentátora.

A tömegből Martin M. Šimečka beszéde alatt szakadt ki a felgyülemlett feszültség. A publicista arról beszélt, hogy az országnak védekeznie kell és a védelem eszköze az igazság. „Nem gondolom azonban, hogy a védelem során számolhatunk ezzel a kormánnyal. Nem mondhatom, mert nem hiszek ebben” – mondta. A tömeg Robert Fico neve hallatára hangos pfujolásban tört ki. 

A rendezvény végén az emberek elénekelték a szlovák himnuszt, és hazaindultak. A tömeg jelentős része „Maffia!” és „Mondjanak le” jelszavakat skandálva azonban a kormányhivatal elé vonult, és rendbontásra is sor került, néhányan a hivatal kapuját rázták. (SITA, szalzo, ie, fm)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.