Közélet

Tiso kis híján mártír lett a köztévében

Pozsony | Jozef Tisóval reklámozta legújabb show-műsorát a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), de a bírálatok után nemcsak a reklámokból, hanem a Legnagyobb szlovák című műsorból is kihagyja a háborús bűnösként felakasztott volt szlovák elnököt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. november 2. 07:21

„Háborús bűnös vagy mártír?“ – tette fel az egyáltalán nem költői kérdést a szlovák köztévé (Egy filmkocka az STV-n sugárzott beharangozó kisfilmből)

Az ügy miatt már rendőrségi eljárás is indult közmédia ellen, szélsőséges eszmék és csoportok népszerűsítésének gyanúja miatt. 
A köztévé a BBC The Great Britons (A legnagyobb britek) showműsor mintájára fogott hozzá a Legnagyobb szlovák című műsor készítéséhez, abban bízva, hogy ugyanolyan sikeres lesz, mint NagyBritanniában. A show lényege, hogy a nézők szavazhatnak, hogy ki a legfontosabb, legmeghatározóbb szlovák történelmi személyiség. A szlovák közmédia Mária Teréziát is besorolta például Juraj Jánošík és Alexander Dubček mellé, és a műsort reklámozó rövid videófilmen felbukkant a fasiszta szlovák bábállam elnöke, a háborús bűncselekményekért elítélt és kivégzett Jozef Tiso is. „Háborús bűnös vagy mártír?” – tették fel a kérdést a műsort népszerűsítő reklámfilmben. A kampány olyan heves kritikát váltott ki a világhálón, hogy a videót kénytelen volt törölni az adásból. Most a közmédia azt állítja, csak a figyelemfelkeltés volt a cél, és Tiso nem szerepelt volna azok között a személyek között, akikre majd szavazni lehet. 

2018. június 12. 16:13

Tisót és Mečiart sem szeretjük

Miután a speciális ügyész utasítást adott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek (NAKA), hogy Tiso népszerűsítése miatt indítson eljárást, a közszolgálati tévé hirtelen megváltoztatta a Legnagyobb szlovák műsorstruktúráját, és Tisót az egész műsorból kihagyja. „Tekintettel arra, hogy milyen reakciókat váltott ki az ügy, és mivel nem akartuk, hogy egy történelmi személy körüli vita magát az egész műsort háttérbe szorítsa, úgy módosítottuk a szavazás feltételeit, hogy az ankétba nem lehet olyan személyt besorolni, akit háborús bűncselekményekért jogerősen elítéltek” – mondta sajtótájékoztatóján Jaroslav Rezník, az RTVS igazgatója. Emlékeztetett, hogy a show hasonló indulatokat váltott ki más országokban, például Németországban, ahol az első évadba Adolf Hitlert is besorolták. A műsor szlovák változatának producere, Peter Núňez azt állítja, történészekkel folytatott hosszú vita után sorolták be Tisót az ankétba. Dušan Kováč történész, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa, aki szakmai felelősséget vállalt a műsor felett, kifejezetten fontosnak tartotta, hogy az ankétban Tiso személye is szerepeljen. „Véleménye szerint róla és a korról is társadalmi vitát kellene lefolytatni, hiszen Tiso is része a szlovák történelemnek” – idézte Kováč véleményét Núňez. 

A Legnagyobb szlovák első része tegnap került adásba, az első szakasz az év végéig tart. Addig tehetnek javaslatokat a nézők SMS-ben, hogy kik kerüljenek fel a listára. A jelöltek közül választják ki 2019. január 1-jén az első százat, és az egészen májusig tartószavazásonleheteldönteni,hogy ki legyen a legnagyobb szlovák. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?