Közélet

Tesztelés 9: szlovákból rontottak a diákok

Pozsony | Nyilvánosak az idei Tesztelés 9 eredményei, a magyar iskolák diákjai magyar nyelvből és irodalomból a tavalyihoz képest mintegy 2 százalékponttal jobb tesztet írtak, szlovák nyelvből és szlovák irodalomból viszont 2 százalékpontot rontottak a tavalyi eredményekhez képest.
Ibos Emese

2017. június 7. 14:02

Az Oktatási Szabványosított Mérések Intézete (NÚCEM) nyilvánosságra hozta a kilencedikes diákok tesztelésének részletes eredményeit. Magyar nyelvből és irodalomból idén 2333 diák írt tesztet, közülük 97-en elektronikus formában. A kilencedikesek átlag 66%-os eredményt értek el, ez a tavalyi teszteredményekhez képest enyhe javulást jelent, akkor ugyanis 64,6%-os eredményt produkáltak a tanulók. A lányok és a fiúk eredménye között nem volt nagy eltérés.

Kisiskolák az élen

A legjobb, átlagos eredményeket a Nagyszombat megyei – 69,9% – és a Kassa megyei (60,4%) alapiskolák hozták. Az iskolákra lebontott adatok alapján magyar nyelvből és irodalomból a pozsonyeperjesi, a csilizradványi és a peredi alapiskola diákjai írták meg legjobban a teszteket, holott a tanulók tanulmányi átlaga jóval elmarad a teszten produkált eredményektől. Az első tíz közé csak olyan iskolák kerültek, melyekben nagyon a tesztet író diákok száma. A negatív rekordot a Sajógömöri Alapiskola (38%), a Dernői Alapiskola (37,8%) és a Szepsi Alapiskola (35,7%) diákjai állították fel.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"278101","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 653px;","title":"Kattintásra nagyobb lesz!","typeof":"foaf:Image"}}]]

Romlott a szlovák

Szlovák nyelvből és szlovák irodalomból a magyar alapiskolák 2331 tanulója írt tesztet, közülük 97-en elektronikus formában. Idén a diákok átlagosan 66,1%-ra írták meg a tesztet, míg a tavalyi gárda 64,2%-os eredményt ért el. Megyei bontásban a Pozsony megyei (78,1%) és a Nagyszombat megyei (70,3%) iskolák diákjai szerepeltek a legjobban. Az iskolákra lebontott részletes adatok alapján szlovák nyelvből és szlovák irodalomból a nagykürtösi járásbeli Lukanényei Alapiskola, a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és a csatai Baross Gábor Alapiskola diákjai voltak a legjobbak, 90% fölötti eredménnyel. Erre a besorolásra is érvényes, hogy az első tíz iskola közé csak olyan sulik verekedték be magukat, ahol alacsony volt a tesztet író diákok száma. A lista legvégén a Dunamocsi (30,5%), a Sajógömöri (30%) és a Várgedei (25%) Alapiskola kullog.

Kiolvasható csalás?

A lapunk által megszólított pedagógusok – nevük elhallgatását kérték – elismerik, hogy az iskolák többsége segít a diákoknak a tesztíráskor. Van, ahol a tesztek „manipulálását” egyenesen elvárja az iskola vezetése, mivel az eredményeket figyelembe veszik az iskolák értékelésénél, az iskola jó hírnevére apellálnak a tanároknál. Máshol a pedagógus saját munkájának eredményét szeretné jobb színben feltüntetni, vagy a diákok helyzetét szeretné megkönnyíteni, mert azokban a középiskolákban, ahová nagy a túljelentkezés, figyelembe veszik a Tesztelés 9 eredményeit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"278102","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"Kattintásra nagyobb lesz!","typeof":"foaf:Image"}}]]

A „szomszéd tanár”

A NÚCEM szerint a tesztelés objektivitását szavatolja, hogy minden osztályban egy helyi és egy másik iskolából érkező megfigyelő tanár is jelen van a tesztíráskor. Információink szerint azonban ez sem visszatartó erő. „Iskolánkba évek óta a szomszéd települések iskoláiból érkeznek a megfigyelő tanárok. A régió pedagógusai nemcsak ismerik egymást, hanem általában baráti viszonyt ápolnak. Ha úgy adódik, szemet hunynak a diákok tesztelésénél” – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő pedagógus. Arra is rámutat, hogy a számokból mindent ki lehet olvasni, elegendő összevetni az iskola átlagát és a tesztek eredményét. A nagy létszámú iskoláknál a gyengébb évfolyamok rontják az eredményeket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.