Tanácsadásért kidobott állami milliók

Pozsony |

<p>Számos minisztérium külsős tanácsadó cégeket fizet azért, hogy lebonyolítson egy-egy tendert. Mindezt teszik annak ellenére, hogy a tárcák saját alkalmazottai is elvégezhetnék ezt a munkát &ndash; figyelmeztetett tegnap az OĽaNO képviselője, Veronika Remišová azzal, hogy a tanácsadásért járó jutalmak gyakran a több millió eurót is elérik.</p>

 

Az állami megrendelések árához rendszerint hozzá kell számolni azoknak a tanácsadó cégeknek a jutalmát, amelyek segítenek a tenderek előkészítésében, lebonyolításában. A tanácsadás pedig nem olcsó mulatság, ez a szolgáltatás cégek egész hálózatát tartja életben. Ráadásul nem számít ritkaságnak, hogy azokat a tendereket, melyeknél felmerült a túlárazás gyanúja, ugyanazok a tanácsadó cégek készítették elő.

A komptól a sztrádákig

Veronika Remišová, az OĽaNO képviselője tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedésügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) egy gyanús tanácsadóbiznisz lebonyolítására készül, most az egyszer az európai elektronikus sztrádadíj rendszerének bevezetése kapcsán. „2,6 millió eurót akar fizetni annak a Process Management cégnek, amely a túlárazott bősi komp üzemeltetésére kiírt botrányos tendert is levezényelte, s az elektronikus útdíjra kiírt, vélhetően szintén túlárazott tenderhez is köze volt. A kétes hírnevű céget ráadásul verseny nélkül választották ki” – közölte Remišová. Grendel Gábor, az OĽaNO képviselője nem érti, hogyan lehet verseny és piackutatás nélkül az NDS olyan biztos abban, hogy épp a kiválasztott cég kínálata a legelőnyösebb.

Az NDS reakciójában közölte, hogy a társaság időszűkébe került, ezért kellett gyors megoldást találnia a tanácsadásra, s mivel a céggel korábban már együttműködtek, a tapasztalatok alapján választották ki ismét, verseny nélkül. „Komoly problémák adódhattak volna abból, ha a kialakult helyzetre nem reagálunk. A társaság szolgáltatásai ebben az esetben rendkívül szükségesek” – közölte sajtónyilatkozatban az NDS, hozzátéve: a Process Management tanácsai annál értékesebbek, hogy a társaság korábban a minisztérium nevében már tárgyalt az Európai Bizottsággal (EB). Remišová ezt az érvelést nevetségesnek nevezte, s nem érti azt sem, miért tárgyal az EB-vel egy külsős cég, ha az egyeztetés kizárólag a minisztérium kompetenciája.

Roman Brecely (Sieť) közlekedésügyi miniszter szerint az NDS eljárása felháborító. „Itt nem jogi problémák vannak. Nekem morális gondom van ezzel a céggel, s nem tudom elképzelni, hogy a jövőben állami megrendeléseket fog teljesíteni” – mondta Brecely azzal, hogy azonnal felszólította az NDS vezetőségét, találja meg a módját annak, miképp lehetne a Process Managementtel felbontani a szerződést.

Bevált gyakorlat

Remišová egyébként 91 intézménytől (minisztériumok, állam kezében levő társaságok, egyetemek, kórházak) kérte ki, milyen mértékben használták ki a 2015-ben tenderek során a tanácsadó cégek szolgáltatásait. A válaszokból kiderül, hogy leggyakrabban minisztériumok és az igazgatásuk alá tartozó társaságok kötöttek szerződést külsős cégekkel, holott ezt a munkát saját alkalmazottjaik is el tudnák végezni. „Ráadásul ezeknek az alkalmazottaknak szigorú feltételeket és előírásokat kell teljesíteniük, a külsős cégekre viszont ezek a szabályok nem vonatkoznak. Ezért fordulhatott elő, hogy 2015-ben egy hét leforgása alatt egy pöstyéni kórház óránként 96 euróért rendelt meg tanácsadást egy külsős cégtől, míg egy pozsonyi ugyanazt a tanácsadást 12 euróért tudta megrendelni” – mondta Remišová.

Brecely tegnap elismerte, hogy a Process Management esetében az NDS hibázott, ezért igazgatójának, Róbert Auxtnak „sárga lapot” adott. „Felszólítottam a minisztérium alá tartozó társaságok igazgatóit, az ellenőrző mechanizmusokat úgy állítsák be, hogy az ilyen és ehhez hasonló mulasztásokat a jövőben el tudják kerülni. Ha erre nem lesznek képesek és nekem kell majd megint megoldanom az ilyen jellegű problémákat, akkor fel kell tenni a kérdést, mit csinálnak a posztjukon ezek az emberek” – zárta le a tárcavezető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?