Takáč: Nálunk 40%, míg Magyarországon 80% a hazai élelmiszer aránya az üzletekben

Richard Takáč

Szlovákiában 40%-os a hazai élelmiszer aránya az üzetláncok polcain, Magyarországon ez az arány 80% – közölte Richard Takáč (Smer) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a keddi budapesti munkaútja után. Budapesten Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt olyan témákról, mint a közvetlen támogatások kifizetése, a magas élelmiszerárak megoldása, az ukrán agrártermékek EU-ba történő behozatala és a vadászat. Erről Veronika Daničová, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium (MPRV) szóvivője tájékoztatott.

„Szlovákiában 40%-ban van jelen szlovákiai élelmiszer az üzletláncok polcain, Magyarországon ez a szám 75-80%. Van mit tennünk” – mondta Takáč. A magyar agrárminiszter egyfelől az élelmiszerár-összehasonlító rendszerről tájékoztatott, amely a fogyasztók számára áttekintést nyújt a magyar és a külföldi eredetű élelmiszerek árairól, másfelől arról a reklámkampányról beszélt, amely a hazai élelmiszerek előnyeit hangsúlyozza.

Daničová elmondása szerint Szlovákia együttműködési lehetőséget lát a vadászat területén is. „A magyarországi körülmények között, a gyakorlatban kipróbált intézkedések jó inspirációt jelenthetnének egy új, vadászatról szóló törvény megalkotásához” – mondta Takáč. A minisztérium szerint a törvénytervezetnek mindenekelőtt a nagyvadak állományával kell foglalkoznia, és a vadak által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban okozott károk csökkentéséhez kell vezetnie, ami Magyarországon is problémát jelent.

A szóvivő szerint a kétoldalú találkozón a közös stratégiai érdekeik EU-s szintű érvényesítésének fontosságában is megegyeztek. Ezek közé tartozik az ukrán agrártermékek behozatala az EU-ba.

Daničová elmondása szerint a magyar miniszter arról is beszélt, mik Magyarország prioritásai azok után, hogy 2024. július 1-től átveszi az Európai Tanács soros elnökségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?