Közélet

Szövetség: a déli útépítés a prioritás

Komárom | Mire van szüksége Dél-Szlovákia gazdaságának a fejlődéshez, és milyen gazdaságpolitikai intézkedéseket kínál az alakulóban lévő Szövetség? Az Új Szó és a Trend konferenciáján ezekről is beszélgettünk a közös pártban egyesülő MKP, Híd és Összefogás vezető képviselőjével.
Czímer Gábor

2021. szeptember 25. 08:00

Második alkalommal került megrendezésre a Trend és az Új Szó konferenciája ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Második alkalommal került megrendezésre a Trend és az Új Szó konferenciája. - Somogyi Tibor felvétele

A szeptember 14-én Komáromban tartott konferencián először arról kérdeztük a pártok képviselőit, a Szövetség gazdasági programja inkább a fogyasztók, munkavállalók segítésére, vagy a vállalkozók és munkaadók támogatására irányul-e majd. Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke elmondta, a világjárvány okozta gazdasági válság kezelésére fordított mentőcsomagokból ki kellene venni a fogyasztók támogatását. „A vállalkozói szektor és az üzemek, valamint a munkavállalók kategóriájában kellene gondolkodni. Ebben pedig a harmónia hívei vagyunk” – mondta Farkas. Ennek keretében szerinte egyrészt a munkavállalóknak biztonságot nyújtó intézkedéseket kell hozni, másrészt a kis- és középvállalkozások, de a nagyobb vállalatok esetében is fontos a támogatás. Farkas úgy látja, a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek juttatott segítség helyénvaló volt. Szerinte inkább az egyes szektorok közötti különbségek okoztak problémát. „A vendéglátóipar, rendezvényipar és kereskedelem sínylette meg a dolgokat leginkább” – magyarázta.

Egyensúly és Szövetség 

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a Szövetség programjával kapcsolatban arról beszélt, ennek egyrészt a nemzetiségi közösségek jogi helyzetének rendezésére, másrészt a déli és keleti régiók gazdaságának fejlesztésére kell épülnie. Felidézte, hogy eddig inkább jobboldali gazdaságpolitika jellemezte a szlovákiai magyar politikumot, úgy látja, a közös párt programjában azonban a munkavállalói oldal érdekeinek is hangsúlyosabban meg kell majd jelennie. „De ez nem azt jelenti, hogy ha a munkavállalónak kedvezünk, akkor automatikusan a vállalkozótól veszünk el valamit, vagy fordítva” – mondta Mózes, azzal, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, amely mindkét oldalt segíti. Úgy gondolja, a Szövetség nem engedheti meg magának, hogy kilendüljön az egyik, vagy a másik oldalra. „Így azt sem, hogy gazdaságpolitikai téren egy magyar SaS, vagy fordítva, egy magyar Smer legyen” – utalt Mózes a szlovák neoliberális gazdaságpolitikájú pártra, majd a szociáldemokrata politikai formációra. Agócs Attila, a Híd alelnöke arra figyelmeztetett, rövid távon még mindig válságkezelésre kell berendezkednünk. „Ezért nem lehet ortodox módon csak az egyik vagy csak a másik oldalra koncentrálni” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy a munkavállalókat, vagy a munkaadókat kellene-e a jelen helyzetben segíteni. Szerinte lehetséges olyan intézkedéscsomagot összeállítani, amely mindkét oldalt megfelelően támogatja. „A kérdés úgy szól, tud-e az állam olyan stabil szabályozási környezetet biztosítani, amelyben előrelátható lesz a jövő” – mondta, és hozzátette, ilyen esetben a vállalkozók megfelelő körülményeket tudnak biztosítani az alkalmazottaik számára. Agócs kiemelte, nem minden esetben lehet piaci mechanizmusokra bízni a problémák megoldását. „A regionális különbségek kiegyenlítése ennek a meghaladása nélkül elképzelhetetlen” – jelentette ki. Agócs szerint csökkenteni kell a bürokráciát is, hiszen az a korrupció visszaszorulásával is jár. „A technokrata vezetést pedig a képviseleti demokrácia elveivel kell felülírni, hiszen a kisebbségeknek mindig az utóbbi az előnyös” – tette hozzá. Agócs szerint a Szövetségnek egy regionális, ám egyben gyűjtőpártnak kell lennie. „Nemcsak a nézetek, hanem az élethelyzetek pluralitását is kezelnie kell tudnia” – mondta. A Híd alelnöke szerint a leszakadó régiókban először egyfajta baloldali megközelítéssel a lakosságnak a térségben való megtartására kell koncentrálni.  Agócs úgy látja, amennyiben ez sikerül, akkor a jobboldali gazdaságpolitika elemei is érvényesülhetnek, a vállalkozók megsegítésére koncentrálhatnak.

A déli utak

A beszélgetés egyik központi témája az infrastruktúra-fejlesztés volt. A pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (UHP) egységének elemzése alapján ugyanis a kormány még májusban elfogadott egy prioritási sorrendet, amelyben a megépítendő útszakaszok szerepelnek. Ebben a dokumentumban a déli szakaszok legnagyobb része rendkívül hátra került. Mózes szerint a kérdéses dokumentum elfogadhatatlan. „A következő kormánnyal ezt be kell zúzatni” – jelentette ki. Agócs azt emelte ki, hogy az UHP elemzései nagyon egyoldalúak, sok fontos tényezőt nem vesznek figyelembe, illetve tényszerű tévedéseket is tartalmaznak. Rámutatott, hogy az UHP az infrastruktúrafejlesztési beruházások elemzésénél a munkanélküliség csökkentésére kifejtett hatást csak 10 százalékban számítják bele az elemzéseikbe. A Híd alelnöke szerint, ha ezt nem veszik figyelembe, akkor egyes régiókban olyan szociopatológiai jelenségek jelennek meg, amelyek 10 év múlva kezelhetetlenek lesznek. „A drogfogyasztástól a teljes lecsúszásig minden megjelenhet” – tette hozzá. Farkas ugyancsak megkérdőjelezte, hogy az UHP elemzései alapján döntsön a kormányzat az állami beruházásokról. Majd rámutatott, hogy a magyarlakta régiókba nagyságrendekkel kevesebb forrás jut az út- és vasúthálózat fejlesztésére. „A vasútfejlesztésre a régiónkba harminc év alatt egyetlenegy euró sem érkezett” – mutatott rá. Arra a kérdésünkre, hogy a Szövetség esetleges kormányba lépési feltételként szabná-e majd, hogy említett útépítési sorrendet átalakítsák, Mózes igennel válaszolt, Agócs szerint pedig a kérdést prioritásként kell kezelni. „Először be kell jutni a parlamentbe” – mondta Farkas, majd hozzátette, természetesen ő is a kormányba lépés feltételeként szabná a kérdéses sorrend átalakítását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sav

Őszre elegünk lett az óvintézkedésekből

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.