Szlovákiában egy számjegyűre csökkent az éves infláció

piac
Pozsony |

Szlovákiában már ötödik hónapja folyamatosan lassul az infláció üteme, amely júliusban végre egy számjegyűre csökkent. Erre csaknem másfél éve nem volt példa. Minek köszönhető mindez, és mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

Szlovákiában 2021 óta folyamatosan gyorsult az éves infláció üteme. Míg 2021 júliusában még csak 3,3 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest, idén februárban már 15,4 százalékos drágulást mért a Statisztikai Hivatal.

„Márciustól azonban már lassulást tapasztalhattunk, júliusra így egy számjegyűre, 9,7 százalékosra esett vissza a drágulás üteme. Szlovákiában erre legutóbb tavaly februárban, az ukrajnai háború kirobbanása előtti időszakban volt példa”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. „Az infláció ütemének a látványos júliusi lassulása ugyanakkor nagyrészt egyetlen adminisztratív intézkedésnek, nevezetesen a koncessziós díjak eltörlésének köszönhető. A lassulás nagyjából harmada ezzel magyarázható, ami azt is jelenti, hogy a koncessziós díjak eltörlése nélkül júliusban nem csökkent volna az infláció egy számjegyűre” – figyelmeztet Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

Élelmiszer és rezsi

Az inflációhoz továbbra is az élelmiszerárak növekedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. „Az elmúlt négy hónapban azonban már az élelmiszerek drágulása is visszafogottabb volt, mint korábban. Míg februárban ezek esetében csaknem 29 százalékos éves drágulást mértünk, júliusra ez 16,5 százalékra esett vissza” – tette hozzá Morháčová. Szerinte jó hír az is, hogy mind a kilenc élelmiszerkategória esetében lassult az éves növekedés üteme. „Arra számítunk, hogy még az idei év vége előtt az élelmiszerárak növekedési üteme is egy számjegyűre csökken” – véli Marián Kočiš, a Szlovák Takarékpénztár makrogazdasági elemzője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakhatási költségek és energiaárak növekedési üteme júliusban 8,4%-ra esett vissza, ami 2021 decembere óta a legalacsonyabb érték.

Olcsóbb zöldség

A Statisztikai Hivatal az előző hónappal is összehasonlította az árszint alakulását. Júniushoz képest az elmúlt hónapban 0,3 százalékkal csökkent az átlagos árszint, amihez paradox módon leginkább az élelmiszerárak 0,7%-os havi csökkenése járult hozzá. A tej, a sajt és a tojás ára 2,1, a zöldség ára csaknem 5 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest, de a kenyér és egyes gyümölcsfélék ára is csökkent, még ha elenyésző mértékben is. A hús, az étolajok és a vaj ára azonban tovább nőtt. A jelentősebb havi árcsökkenést főként az üzemanyagárak 1,3%-os drágulása akadályozta meg.

Folytatódik a lassulás

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „Oroszország Ukrajnával szembeni katonai fellépése az elmúlt egy évben alaposan felhajtotta a nyersanyagárakat, általános bizonytalanságot okozva a piacokon. A szomszédos országban zajló háború továbbra is hatással lesz a makrogazdasági környezetünkre, beleértve az inflációt is. Ezért az idei évre 11,2%-os átlagos inflációval számolunk, az egy évvel korábbi 12,8 százalékos drágulással szemben” – mondta el Kočiš.

Hasonló véleményen van az UniCredit Bank elemzője is.

„Az infláció már túllépte a csúcspontját, és az elkövetkező hónapokban tovább lassul. Számításaink szerint a drágulás üteme idén átlagosan 11% körül mozoghat, az év eleji több mint 15 százalékról az év végére fokozatosan 7 százalékra esve vissza. Jövőre már csak 4-5%-os drágulásra számítunk”

– mondta Koršňák. Szerinte a szabályozott lakossági energiaárakról szóló döntések jövőre is kulcsfontosságúak lesznek az infláció szempontjából. „Feltételezéseink szerint az állam jövőre sem hárítja át a piaci energiaárak növekedését teljes mértékben a lakosságra, vagyis a háztartások ezúttal is számolhatnak bizonyos kompenzációval” – véli Koršňák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?