Közélet

Szlovákiában drágult leginkább az élelmiszer a visegrádi országok közül

A V4-es országok közül Szlovákiában drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer júniusban.
TASR

2019. július 25. 11:00

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Michal Feik, a földművelésügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint az üzletek verik fel az árakat, miközben a beszállítóknak fizetett felvásárlói árat igyekeznek leszorítani.

„Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban sem volt olyan drágulás, mint nálunk, de az árak korántsem tükrözik azt az összeget, amit a kereskedelmi láncok fizetnek a termelőknek. Éppen ellenkezőleg, a felvásárlási árakat folyamatosan igyekeznek leszorítani, emiatt a termelők nem tudnak fejleszteni, új technológiákat vásárolni és tisztességes fizetést adni az alkalmazottaiknak. Ismét beigazolódott, hogy a kereskedők visszaélnek a helyzetükkel a vásárlók és a beszállítók kárára” - jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.

Az élelmiszerek nálunk átlagosan 0,5 százalékkal drágultak az üzletekben, Lengyelországban 0,4, Csehországban 0,1%-os volt a drágulás, mi több, Magyarországon 0,2%-kal csökkentek az élelmiszer-árak júniusban.

A sertéshús és a gyümölcs drágult a legnagyobb mértékben, 7%-kal. Ez uniós viszonylatban is rendkívüli mértékű drágulás, mivel az EU-ban átlagosan csak 0,7%-kal drágultak a gyümölcsök. A krumpli ára szintén jelentősen emelkedett, a csúcsot a májusi 6,7%-os áremelés jelentette, júniusban pedig további 1,6%-kal emelkedett az ára.

Az agrártárca közölte, az élelmiszer-beszállítók gyakori panasza szerint az üzletek arra kényszerítik őket, hogy az előállítási árnál olcsóbban adják el terméküket. Ezért a tárca meg akarja vizsgálni az árakat és a költségeket, és ha beigazolódnak ezek a praktikák, megbírságolja az üzleteket.

"Elfogadhatatlan, hogy a kereskedők folyamatosan a vásárlók és a beszállítók kárára emelik az árakat. Meggyőződésem szerint semmi sem indokolja a drámai drágulást, sőt, lenne rá lehetőség, hogy többet fizessenek a beszállítóknak és ne emeljék az árakat sem” - véli Matečná.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emeletes vonat, és újabb késések a Pozsony – Dunaszerdahely szakaszon

Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefon buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Kevés tejet iszunk

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?