Közélet

Szlovákia a legdrágább V4-es ország

Pozsony | Az élelmiszerárak növekedése szempontjából az idei első fél évben csak pár uniós tagország előzte meg Szlovákiát. Az üzemanyagárak növekedése miatt ráadásul a közlekedésben is látványosan megugrottak az árak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. július 14. 19:37

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A Statisztikai Hivatal szerint idén júniusban 2,8%-kal nőtt az áruk és szolgáltatások ára az egy évvel korábbihoz képest. „A dráguláshoz ezúttal leginkább a közlekedés járult hozzá, amelyben az árak éves szinten 6,5%-kal nőttek. A közlekedésben az árszint növekedése az egyre drágább üzemanyagokkal magyarázható. Ezek ára az előző hónaphoz képest is több mint egy százalékkal nőtt” – mondta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

2018. június 25. 07:11

Nálunk a legdrágább az élelmiszer a térségben

A háztartások azonban jóval érzékenyebbek az élelmiszerek árának a növekedésére, ezek ugyanis a havi kiadásaiknak nagyjából az ötödét teszik ki” – mondta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője, aki szerint az élelmiszerekhez az elmúlt hónapban csaknem 5%-kal drágábban juthattunk hozzá, mint egy évvel korábban. Az élelmiszeráraink ezzel az egyik leggyorsabb növekedést produkálták az Európai Unióban. A gyümölcsök például csak az elmúlt egy hónapban, vagyis májushoz képest 8%-kal drágultak.

A visegrádi országok közül emiatt továbbra is Szlovákiában juthatunk hozzá legdrágábban az élelmiszerekhez. Csehországban 5, Magyarországon csaknem 9, Lengyelországban pedig több mint 28 százalékkal kisebb ezek átlagos árszintje. Szlovákia ráadásul már az átlagos uniós árszinttől is csupán 12 százalékkal marad el, egyre jobban közelítve a drágább nyugat-európai országokhoz. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?