Közélet

Szlovák tiltakozás a Trianon-év miatt

Pozsony | A magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, amikor a trianoni békeegyezmény aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk. A szlovák külügy azonban tiltakozik a határozat ellen, mert az szerintük a nemzetiségek önrendelkezésére is hivatkozik.
ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 22. 13:06

A magyar parlament a határozatában „a békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságát” is kiemeli. A dokumentum szerint a magyarországi képviselők támogatják az állami szuverenitás elvét és a nemzeti közösségek önazonossága iránti jogos igényeket egyaránt tiszteletben tartó új közép-európai együttműködés megteremtését. A határozat szerint ezzel a térség minden állama, nemzete és nemzeti közössége hasznára meghaladható a nemzeti kirekesztés, jogfosztás és korlátozás múltbéli öröksége.

A magyar Országgyűlés továbbá támogatja olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. Ezen túl pártolja a kiállítások és konferenciák szervezését is.

A szlovák külügyminisztérium azonban tegnap egy olyan nyilatkozatot adott közre, amelyben nehezményezik, hogy a magyar parlament határozata „régi sebeket tép fel”. A külügyi tárca szerint ezzel a magyar fél rontja a kölcsönös bizalmat és jószomszédi viszonyt. Kifogásolják, hogy a magyar törvényhozás megoldatlan problémákról beszél, és hogy a szlovákiai magyar kisebbségre vonatkozóan is diszkriminációt és jogfosztottságot említ. A szlovák külügy megalapozatlannak tartja az ilyen kijelentéseket. „Elutasítjuk továbbá a nemzetiségi közösségek önrendelkezési jogának a határozatban említett támogatását” – fogalmaz a szlovák külügy.

A tárca hangsúlyozza, nem vonja kétségbe egyetlen államnak a jogát sem arra, hogy történelmi eseményekről emlékezzen meg, vagy értékelje azokat. Ezeket az eseményeket az egyes országok különbözően értékelhetik. „Ugyanakkor fontos, hogy ezek a különbségek se most, se a jövőben ne legyenek negatív hatással a közös és jó munkára” – olvasható a külügyminisztérium nyilatkozatában. Az együttműködés alapjaként a két ország közötti jószomszédsági szerződést, illetve az uniós, V4-es és NATO-tagságot említik.

A magyar parlamentnek a Trianon-évről szóló határozatára adott szlovák külügyi válasszal kapcsolatban a Híd kormánypárt szóvivője Debnár Klára lapunknak a következőket nyilatkozta: "Közös történelmünknek több olyan időszaka van, amelyet a szlovákok és a magyarok merőben éltérően értékelnek. Ez az egyik. Gyásznap az egyik oldalon, örömünnep a másikon.  Lassan száz esztendővel a történtek után, a közös Európában nem egymásnak feszülve, hanem együtt kellene gondolkodnunk. Például arról, hogyan tudnánk előremozdítani a közös történelemoktatás kérdését."

Az üggyel kapcsolatban az MKP sajtóosztálya a következőket közölte: "A szlovák külügy reakciója arra, hogy a magyar törvényhozás 2020-at a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította, ingerültnek tűnik. Ugyanakkor a nyilatkozat nem vonja kétségbe annak lehetőségét, hogy az egyes államok eltérően értékeljenek bizonyos történelmi eseményeket. Trianon a magyarság számára kétségkívül olyan történelmi trauma, amelyre még sokáig másként fogunk tekinteni, mint a szlovákok. Azzal, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, megpróbálta átkeretezni annak addigi negatív gondolati keretét, ami kilenc év alatt részben sikerült is. Az emlékév a világ magyarsága számára új lehetőséget teremthet e nemzeti sorsfordulóról való együttgondolkodásra."

(MTI, TASR, czg)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet k
Frissítve

December közepétől az osztrák és a szlovák vasúttársaság váltja a RegioJetet

Marian Kotleba

Kotleba is vallott az 1488-as perben

gyászhír

40-re nőtt a koronavírus hazai áldozatainak száma

BMW X5M Competition

Elsőként próbáltuk ki az országban az új BMW X5M Competition járgányt

zebra k

Halálra gázoltak egy 18 éves lányt a zebrán

Almási László

Almási: Tudtam, hogy jönni fog a harmadik gól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.