Közélet

Százezrek hangolhatják át a tévécsatornákat

Júliustól kezdődően fokozatosan más frekvenciára kell állítaniuk a tévécsatornákat azoknak, akik antennán keresztül veszik a műsort. A változás emberek százezreit érinti, a földfelszíni műsorszórásért felelős Towercom társaságnak ugyanis egy uniós döntés nyomán frekvenciáinak egy részét át kell adni a mobilszolgáltatóknak.
Demecs Péter

2019. július 9. 14:00

tw
Az összes adóállomást 2020 nyaráig állítja át a Towercom az új frekvenciák sugárzására - TASR-felvétel

A lakosok körülbelül harmada veszi antennán a tévécsatornák műsorát, egy részük otthon, mások víkendházakban – derült ki a GfK ügynökség felméréséből, amelyet a Towercom megrendelésére készítettek. Ez körülbelül 1,7 millió embert jelent – túlnyomó többségük kénytelen lesz átállítani televízióját, a csatornák frekvenciái ugyanis megváltoznak. A változás nem érinti azokat, akik valamilyen távközlési vállalat, kábeltársaság előfizetett csomagjának köszönhetően, parabolaantennán vagy interneten keresztül fogadják a műsort – ezeket a szolgáltatásokat kínálja a Slovak Telekom, az O2, az Orange, a Swan vagy a legnagyobb kábeltársaság, a UPC. 

frekvencia megváltoztatása nemcsak Szlovákiát érinti, hanem az Európai Unió összes tagállamát. Az országok ugyanis Brüsszelben megegyeztek, hogy a 694–790 MHz közötti frekvenciasávot 2020-ig szabaddá teszik a mobilszolgáltatóknak az 5G-s, tehát ötödik generációs mobilhálózat fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően a jelenleginél sokkal gyorsabb lesz az internet a mobiltelefonunkban. Ám nem csak a csatornák frekvenciái változnak meg, a sugárzás ugyanis átáll a sokkal korszerűbb DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) típusú, azaz digitális földfelszíni videós jeltovábbításra. Ez a jövőben a mostaninál több tévécsatorna elérését, akár a meglévők jobb minőségű vételét is lehetővé teszi majd. Akinek a tévékészüléke nem alkalmas ennek a modern jeltovábbításnak a fogadására, annak újat kell vásárolni.

Mi változik?

  • A csatornák átállítása már kezdetét vette, a Towercom az érintett adóállomásait fokozatosan, 2020 nyaráig fogja átállítani.
  • A változás emberek százezreit érinti.
  • Kilenc csatornát kell majd új frekvencián keresni.
  • Ezzel együtt átállnak a DVB-T2 sugárzási rendszerre.
  • Mindez nem érinti azokat, akik mobilszolgáltatók vagy a kábeltársaságok csomagját fizetik elő.
  • Akinek a tévékészüléke nem alkalmas a DVB-T2-ben sugárzott műsor fogadására, annak újat kell vásárolnia.
  • A változást az Európai Unió tagállamai hagyták jóvá.
  • A megüresedett frekvenciákat a mobilszolgáltatók fogják használni az 5G-hálózat fejlesztésére.
  • Azt, hogy mely régiót mikor érinti az átállás, a www.cezantenu.sk honlapon tudják megnézni. 

A Towercom júliustól kezdte el adóállomásainak átállítását, mindezt nem lehet lebonyolítani egyszerre, fokozatosan az egyes régiókban megy végbe a változás úgy, hogy 2020-ban már az összes antennán csak új frekvenciákon lehessen fogadni a tévéműsorokat. Eddig csak a Párkányhoz közeli Nána község kataszterébe tartozó Kék dombon található adóállomást állították át július 3-án. Azt, hogy a községüket lefedő adóállomást mikortól állítják át, a cezantenu.sk honlapon tudják leellenőrizni. Az új frekvenciákat a tévékészülékek automatikusan is kikeresik, ha beállítjuk az automatikus keresést. A témával bővebben a 3. oldalon foglalkozunk.

A változás a közszolgálati RTVS tévécsatornáit, a TV Joj, a Joj Plus, a Wau, a TA3 és a TV Lux adásait érinti, ezeket a csatornákat kell majd új frekvencián keresni. Ugyanezek a csatornák állnak majd át a DVB-T2 sugárzásra a jelenleg országos szinten használt DVB-T helyett. A DVB-T2 rendszer – leegyszerűsítve – lehetővé teszi, hogy egy frekvenciába sokkal több információt sűrítsenek össze, így egyetlen frekvencián lehet több, jobb minőségű műsort sugározni, minek köszönhetően más frekvenciák szabadon maradnak. 

A tévé is számít 

Az egyetlen korlátozás, hogy a DVB-T2 csatornán sugárzott műsorokat csak olyan televízión lehet nézni, amelyik alkalmas az ilyen jeltovábbítás fogadására, vagy legalább rendelkezik olyan set-top boxszal, amely alkalmas erre. Ez a 2014-től gyártott tévékészülékeknél számít standardnak, ám néhány korábbi modell is alkalmas már a DVBT2 fogadására. 

Ha valakinek olyan tévékészüléke van, amely nem tudja dekódolni a DVB-T2 rendszerben sugárzott szignált, annak új tévékészüléket kell vásárolnia, enélkül a szóban forgó tévécsatornák műsorát többé nem tudja nézni. A kormány már nem fog támogatást adni az új tévékészülékek vásárlására úgy, ahogyan például az analógról a digitális műsorszórásra való átállás idején tette. 

A beállítás egyszerű 

Az új frekvenciák beállítása egyszerű, elég a tévékészüléken beindítani az automatikus beállítás funkciót, és a tévé önállóan megkeresi a csatornákat az új frekvenciákon. Ha ez nem működik, akkor manuálisan is ki lehet keresni a csatornákat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony város

Nyilvánosságra hozták, mekkora az önkormányzatok bevételkiesése

Igor Matovič

Honoráriumot kapnak az államtól az élvonalban dolgozók

Fehérorosz elnökválasztás

Több szlovákiai képviselő is aláírta a szabad belarusz választásokat követelő felhívást

Eduard Kočiš

Pozitív lett Eduard Kočiš, az ĽSNS képviselőjének koronavírustesztje

koronavírus

ÚVZ: Megfontolandó a nagyobb családi összejövetelek szervezése

útlezárás

Utakat zárnak le a hétvégén a Kassa-vidéki és a Tőketerebesi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.