Közélet

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

Pozsony | A kormány igyekszik megoldásként tálalni az állampolgársági törvény módosítását, a szakértők szerint azonban ez korántsem igaz, sőt, a javaslat szigorítást is tartalmaz.
Czímer Gábor

2021. február 25. 18:00

állampolgárság
Illusztrációs felvétel

A kormány szerdán fogadta el azt a törvénymódosítást, amely értelmében ha valaki legalább öt évig külföldön él és felveszi ennek az országnak az állampolgárságát, nem veszítené el a szlovák útlevelét. A módosítás szerint azokat, akik Szlovákiában élve vennék fel egy második ország állampolgárságát, továbbra is megfosztanák a szlovák útlevelüktől. Így például a Szlovákiában élő magyarok számára továbbra sem lenne lehetséges, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot és egyben ne veszítsék el a szlovákot. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kompromisszumnak nevezte a javaslatot és biztos benne, hogy a parlament is megszavazza azt.

A törvénymódosítási javaslat kapcsán megkerestük annak kidolgozóját, a belügyminisztériumot, amely szűkszavú nyilatkozatában a kormányprogramra hivatkozik. A külügyi államtitkár Martin Klus (SaS) írásban feltett kérdéseinkre válaszolva szintén azt hangsúlyozta, szerinte a javaslat megoldást jelent. Arra a kérdésünkre, hogy miért söpörték le azokat az indítványokat, amelyek a 2010-es ellentörvény előtti állapothoz való visszatérést kérték, Klus kitérően válaszolt. Szerinte ezek az indítványok azt kérték, hogy ne vegyék el a szlovák útlevelét azoknak, akik más ország állampolgáraivá is válnak. „És ez így is lesz” – tette hozzá a javaslatra utalva. Klus azonban nem említi, hogy a módosítás után is elvesztené a szlovák útlevelét mindenki, aki Szlovákiában élve venné fel egy másik ország állampolgárságát.

Nincs megoldás

Az általunk megkérdezett szakértők szerint a kérdéses törvény módosítása azonban nem jelent megoldást a kettős állampolgárság problémájára. Fiala-Butora János jogász lapunknak elmondta, már a módosítási folyamat is kérdéseket vet fel, hiszen nagyon sok, összesen 49 helyen javasolták a törvény megváltoztatását. „Ilyen esetben talán több értelme lett volna egy új törvényt elfogadni” – mondta a szakértő, hiszen így a változtatás folyamata áttekinthetetlenné válik. Fiala-Butora szerint a módosítás legfontosabb pontja az, mi szerint ha valaki egy másik ország állampolgárságát felveszi, akkor nem veszíti el a szlovákot, ha okiratokkal tudja igazolni, hogy legalább öt éve a szóban forgó másik országban él. Kiemelte, hogy ennek értelmében a Szlovákiában élő magyarok továbbra is elveszítenék a szlovák állampolgárságukat, ha felveszik a magyart.

Fiala-Butora elmondta, az új törvény szerint az is visszaszerezheti a szlovák állampolgárságát, akitől azt a múltban elvették, de az illető okirattal igazolni tudja, legalább 5 éve külföldön él. A szakértő szerint azonban ez valójában egy szigorítás, hiszen egy minisztériumi rendelet szerint jelenleg is van arra lehetőség, hogy akit megfosztottak a szlovák állampolgárságától, visszakérje azt. „Jelenleg az érintettnek nem szükséges okirattal igazolnia, hogy öt évig a szóban forgó államban volt a lakhelye” – magyarázta a szigorítás mibenlétét, és hozzátette, hogy jelenleg a szlovák állampolgárság visszaadásakor a hatóságok gyakran csak egy becsületbeli nyilatkozatot kérnek. Fiala-Butora szerint a módosítás gyakorlatilag a jelenlegi rendelet által biztosított lehetőséget törvényi szintre emelné, illetve némi adminisztratív könnyítést jelentene.

A jogász kiemelte, a törvényjavaslat nem tenné lehetővé azt sem, hogy felvegyék a kettős állampolgárságot azok, akik például a határ magyarországi oldalán dolgoznak és minden nap Szlovákiából ingáznak. „De azoknak sem, akiknek ingatlanjuk van ott, esetleg oda járnak iskolába” – mondta.

Minden marad a régiben

Fiala-Butora szerint a mostani módosítás a 2010-es ellentörvény által okozott helyzetet úgy próbálja megoldani, hogy az időközben kivándorolt és így érintetté vált szlovák állampolgárok szituációját orvosolja. „A szlovákiai magyarok helyzetét azonban nem oldaná meg” – mondta, és hozzátette, hogy ez egy diszkriminatív megoldás, így a kettős állampolgárság kérdése ezzel valószínűleg nem záródik le. Szerinte a törvény a módosítás után is alkotmányellenes lenne, hiszen az alkotmány szerint senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától.

Lancz Attila, az állampolgársági kérdésekkel foglalkozó jogász szerint a törvénymódosítási javaslat hatásai összességét tekintve visszalépést jelent a Fico-kormány ellentörvényéhez és az ahhoz kapcsolódó 2015-ös belügyminisztériumi rendelethez képest. A rendelet alapján jelenleg ugyanis a külföldi lakhely igazolására jóval enyhébb feltételek vonatkoznak, mint ami a mostani törvénytervezetben megjelent. A javaslat szerint a jövőben viszont, ha valaki teljesíti ezeket a törvény szerinti szigorúbb feltételeket, akkor eleve nem veszíti majd el a szlovák állampolgárságát és nem kell egy külön eljárásban visszaigényelnie azt. Jelenleg ebben az eljárásban a döntés a rendelet szerinti feltételek teljesítése ellenére is végső soron a miniszter kezében van. „De ha azt is figyelembe veszem, hogy a visszaigényelt állampolgárságok döntő többségénél pozitív miniszteri döntés született, akkor tisztán csak gyakorlati szempontból a mostani törvénytervezet szlovákiai magyarok számára némileg kedvezőtlenebb helyzetet teremt majd, mint amilyen a mostani” – tette hozzá.

Fico ellentörvénye 

Robert Fico (Smer) első kormánya fogadta el azt az állampolgársági törvényt, amelynek értelmében ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszik tőle a szlovák útlevelét. Az akkori kabinet 2010-ben ezzel arra a magyar törvényre reagált, amely 2011 óta egyszerűsíti a kettős állampolgárság felvételét a határon túli magyarok számára. A Fico-kabinet által elfogadott ellentörvény hatálybalépése óta többször is megpróbálták enyhíteni ezt a jogszabályt, de mostanáig egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az Alkotmánybíróság is vizsgálta a törvényt, de nem tudta eldönteni, alkotmánysértő-e vagy sem. Eddig több mint 3500 személyt fosztottak meg a szlovák állampolgárságától. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus

Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon, de a húsvétnak még meglehet a böjtje

erős szél

Ilyen időnk lesz szerdán

Johnson and Johnson

Európai Gyógyszerügynökség: nincs bizonyíték az összefüggésre a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Szoboszlai Dominik

Közel Szoboszlai Dominik visszatérése

Eduard Heger

Csehországba utazik a kormányfő, Miloš Zemannal és Andrej Babišsal találkozik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.