Szakértők szerint Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter elaludt

Pozsony |

<p>Elég pénz van az utakra, a gond az összeg elosztásával van &ndash; állítják a Közlekedési és Gazdasági Intézet (IDH) képviselői, akik szerint hatékonyabban kellene elosztani az útdíjból, a sztrádamatricákból vagy az útadóból befolyó összeget a különböző fejlesztési projektekre.&nbsp;</p>

 

A finanszírozási rendszer átcsoportosítása nélkül aligha sikerül majd elég pénzt találni a tönkretett úthálózat javítására. Az ország egyik legnagyobb biztosítója, az Allianz már közzétette, hogy kliensei az előző évhez képest háromszor több kátyúk okozta kárt jelentettek, mint egy évvel korábban. A sofőrök ráadásul még nem lélegezhetnek fel, az utak javítása – már amennyire lesz pénz – ugyanis még néhány hónapot igénybe vesz, így szinte biztos, hogy a nagy gödrök még több tucat autón okoznak majd kárt. A pénzügyminisztérium összesen nyolcmillió eurót ad a kátyúk kijavítására, az összeg elkülönítéséről szóló javaslatról a kormány csak a következő ülésen fog dönteni, egyelőre nem tudni, mikor kapják meg az önkormányzatok a pénzt. Az utakon uralkodó helyzetet jól ábrázolja az Allianz statisztikája: a biztosítónak 2010. december 1-jétől 2012. március 31-ig összesen 1137 ilyen káresetet jelentettek, idén december elejétől március végéig 1199 kárjelentést kaptak. A keletkezett kár idén már túllépte a 800 ezer eurót, egy autó javítása átlagban 660 euróba került. A biztosító szerint a fővárosi káresetekből volt a legtöbb, több mint 400. Ondrej Matej, az IDH elnöke azt javasolja a közlekedésügyi tárcának, hogy mielőbb szervezze át az úthálózat bővítésére szolgáló finanszírozási rendszert. Példaként említette, hogy az elektronikus útdíjból és a sztrádamatricákból évente befolyó 200 millió eurót jelenleg a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS), a Szlovák Közútkezelőség (SSC) és az államkassza között osztják el. „Az összeget viszont az uniós alapokból finanszírozott projektek részfinanszírozására is fel lehetne használni. Ha jobban átgondolnák az elosztást, akkor az úthibák javítására és az úthálózat bővítésére évi 1,7 milliárd eurót lehetne találni, az összeg többsége ráadásul brüsszeli forrásokból származna” – mondta Matej. Meggyőződése, hogy a finanszírozási rendszer megváltoztatásával a kátyúk által tönkretett utak javítására is több pénzt lehetne találni. Csak az I. osztályú utak hossza 3300 km, ebből a mennyiségből Matej szerint csak 20 százalék van katasztrofális állapotban. „Körülbelül egy éve vezeti a közlekedésügyi tárcát a Smer minisztere, Ján Počiatek, de ha megnézem a munkáját, úgy tűnik, mintha elaludt volna, mintha nem is járna munkába” – mondta Matej. (dem, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?