Közélet

Súlyos intézkedéseket fogadott el a válságstáb

A válságstáb súlyos intézkedéseket fogadott el a koronavírus terjedésének megállítása érdekében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. március 12. 13:50

Frissítve
pellegrini saková
- TASR-felvétel

Pellegrini megerősítette, hogy 16 koronavírus-fertőzött van Szlovákiában.

A válságstáb súlyos intézkedéseket fogadott el a koronavírus terjedésének megakadályozásáért:

  • bevezetik az ellenőrzést a határátkelőkön
  • lezárják mindhárom nemzetközi repülőteret
  • elrendelik a kötelező 14 napos karantént minden külföldről érkezőnek
  • bezárják az összes iskolát és óvodát minimum 14 napra
  • bezárják az összes aquaparkot és síközpontot
  • bezárják a szociális és kulturális intérményeket
  • bezárják a szórakozóhelyeket
  • korlátozzák a nemzetközi vonat- és buszközlekedést

A nemzetközi teherforgalmat továbbra is engedélyezik.

Az új koronavírus terjedése miatt lezárják mind a három nemzetközi repülőteret. Bevezetik az ideiglenes határellenőrzéseket is. Korlátozzák a nemzetközi és a belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését. A korlátozások nem vonatkoznak az áruszállításra – közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök és Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter a központi válságstáb ülése után.

Pénteken (március 13.) 7 órától a lengyel határ kivételével valamennyi határátkelőn ideiglenes ellenőrzést vezetnek be, és folyamatosan nyomon követik a helyzet alakulását.

Mindenki, akinek Szlovákiában van az állandó vagy az ideiglenes lakhelye, és külföldre megy vissza, 14 napra karanténba kerül. Pellegrini úgy tájékoztatott, hogy a belügyminisztérium arra a helyzetre is felkészült, ha valaki nem akar, vagy nem tud otthoni karanténban maradni. Ilyen esetben a 112-es telefonszámon kell tájékoztatást kérni.

Saková közölte, csak azokat engedik be Szlovákia területére, akiknek itt van az állandó vagy az ideiglenes lakhelyük, vagy érvényes szlovák útlevelük van. A határ közelében élőknek azt javasolna a miniszter, hogy szerezzenek igazolást a munkáltatótól, hogy elsőbbséget élvezhessenek a határátkelésnél, esetleg vegyék fontolóra az otthoni munkavégzést.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ha nem feltétlenül szükséges, egyáltalán nem tanácsos utazni.

Lezárják a pozsonyi (Bratislava), a kassai (Košice) és a poprádi (Poprad) repülőteret, csak kivételes esetben szállhatnak fel gépek, és a Szlovákiában tartózkodó külföldi turisták elhagyhatják az országot.

A belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését is korlátozzák. További információkat később adnak.

Saková emellett arról is tájékoztatott, hogy tárgyalnak a gazdasági minisztériummal az utazási irodáknál lefoglalt utak lemondásáról. Foglalkozni fognak a külföldön tartózkodó szlovák turisták hazaszállításával is.

Saková azt mondta, a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium légi járatai készenlétben vannak, ha szükség lesz rá, hazaszállítják a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárokat

Az iskolák bezárása miatt elmaradnak az érettségi vizsgák

Hétfőtől (március 16.) minden iskola, óvoda, egyetem és szabadidő-központ zárva tart Szlovákiában az új koronavírus terjedése miatt. A tanítás legalább 14 napig szünetelni fog. Erről Peter Pellegrini leköszönő kormányfő és Denisa Saková (mindketten Smer) belügyminiszter tájékoztattak a válságstáb csütörtöki ülését követően.

A 14 napos tanítási szünet azokra a pozsonyi iskolákra is vonatkozik, amelyeket korábban már bezártak.

Pellegrini megerősítette, hogy legalább két héttel el kell halasztani az érettségi vizsgákat is, melyekre eredetileg március 17. és 20. között került volna sor.

A külföldről hazatérőket 14 napra karanténba helyezik

A külföldről hazatérő személyek kötelesek 14 napig karanténban maradni, jelentette be a központi válságstáb csütörtöki ülését követően Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter.

Azoknak, akik a karantén ideje alatt nem akarnak otthon tartózkodni, hogy ne veszélyeztessék a hozzátartozóikat, a Szlovák Belügyminisztérium átmeneti szállást biztosít a bősi intézetében, illetve a tárca tulajdonában lévő, dóvali és szentiváni rekreációs objektumokban. Ha ezek az épületek megtelnének, igénybe vehetők a más minisztériumok tulajdonában lévő objektumok is.

A miniszter asszony szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan hány külföldről hazatérő szlovák állampolgárt helyeznek karanténba. Hozzátette: a SIM kártyák adatai alapján pontosan meg tudják mondani, hányan tartózkodnak külföldön, de nem tudják, mennyien akarnak majd visszatérni. Becslése szerint mintegy 20 000 személyről lehet szó.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Környezetbarát és egészséges zöldház

Környezetbarát és egészséges zöldház

Richard Sulík

Sulík nem tudja elképzelni, hogy valaha együttműködjön Pellegrinivel

EURO-2020 – Finnország–Dánia 1–0
Frissítve

EURO-2020 – Eriksen drámája után finn győzelem a dánok ellen

EURO-2020 – Belgium–Oroszország 3–0
Frissítve

EURO-2020 – Könnyed belga siker, Lukaku duplázott

időjárás meleg

Jövő héten megérkezik az idei év első hőhulláma

Mózes Szabolcs

„Jobb lenne, ha a személyes ellentétek helyett a valódi problémákról beszélnénk”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.