Sólymos: Szlovákiának tárgyalnia kellene a migrációs paktumról

sólymos lászló
Pozsony |

Szlovákiának tárgyalnia kellene a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodásról, véli Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: a migráció témáját nem kellene felhasználni a hazai politikai küzdelemben, Szlovákiának pedig nem kellene homokba dugnia a fejét.

 

„Egy világméretű probléma sem oldható meg anélkül, hogy nemzetközi szinten tárgyaljunk róla és próbáljunk konszenzusra jutni. A Párizsi Megállapodásnál tapasztaltam ezt, hiszen az éghajlatváltozás is a migrációhoz hasonló globális probléma. Ezért ne használjuk a témát belpolitikai csatározásokra, ne dugjuk homokba a fejünket, e helyett az ENSZ szintjén tárgyaljunk a kérdésről, ahol fejlett államként kifejthetjük fenntartásainkat a migrációs paktummal kapcsolatban” – írta a közösségi hálón.

A migrációs paktumot az ENSZ tagállamai a marrákesi találkozón fogják megvitatni. Néhány ország elutasítja a megállapodás aláírását, amely megosztja a szlovák politikai színteret is. Az SNS számára a paktum tartalmilag elfogadhatatlan, az SaS veszélyesnek titulálta a dokumentumot, melynek elfogadását a Sme rodina is elutasítja.  

Az SNS azt akarja, hogy Szlovákia a marrákesi konferencián se képviseltesse magát. A megállapodást Robert Fico, a Smer-SD elnöke és volt miniszterelnök is bírálta.

 

Kapcsolódó cikkünk

Miroslav Lajčák külügyminiszter nem zárta ki, hogy lemond, ha a parlament elutasítja, hogy Szlovákia csatlakozzon a megállapodáshoz. Lajčák szerint Szlovákiának részt kell vennie a marrákesi konferencián, és állást kell foglalnia a paktummal kapcsolatban.

A parlament külügyi bizottsága szerdán elfogadta az SNS képviselői által kidolgozott határozatot, mely szerint a kormánynak elutasító állásfoglalást kellene elfogadnia a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodással összefüggésben. A képviselők a dokumentumot a soron következő parlamenti ülésen is megvitatják. Az ajánlás jellegű határozatban arról nem írnak, hogy Szlovákiának nem kellene részt vennie a marrákesi konferencián.

2016 szeptemberében 193 ENSZ-tagállam egyezett meg egy migrációs megállapodás elfogadásáról. A dokumentum szövegén 2017 áprilisában kezdtek el dolgozni. A 34 oldalas egyezmény célja, hogy segítsen jobban kezelni a migrációs folyamatokat, és megerősítse a migránsok jogait. A megállapodás hangsúlyozza az egyes országok szuverenitásának érinthetetlenségét, és azt, hogy joguk van önálló migrációs politikát folytatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?