Közélet

Sólymos: növekszik a települési hulladék újrahasznosítási aránya

Szlovákia új hulladékpolitikájának eredményei a statisztikákban is egyre inkább megmutatkoznak. Míg 2015-ben a kommunális hulladék több mint kétharmada hulladéklerakóra került, 2018-ban már csak 55%-os volt ez a mutató. A pozitív trend ellenére Szlovákiának még van hova fejlődnie.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 1. 10:46

Sólymos László

"Az elmúlt három évben úgy alakítottuk a hulladékpolitikát, hogy megérje osztályozni és újrahasznosítani. Nagy köszönet jár azoknak a polgároknak is, akik becsületesen osztályozzák a hulladékot. Nélkülük semmilyen hulladékpolitika sem lehetne sikeres“ – jelentette kis Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A kedvező változásokat a települési hulladék újrahasznosítási arányának évközi összehasonlítása is alátámasztja. Míg 2017-ben a települési hulladék mintegy 29%-át sikerült újrahasznosítani, az elmúlt évben ez az arány már elérte 36%-ot. A miniszter azonban figyelmeztetett, hogy 2020-ra Szlovákia az 50%-os arányt tűzte ki célul.

A fejlődés több intézkedés számlájára írható. 2017 januárjától kötelezővé vált az önkormányzatok számára a biológiailag lebomló települési hulladék hasznosítása. Egy évvel később tovább bővült a települések kötelezettségének köre. Az önkormányzat feladata lett a biohulladék szeparált gyűjtését szolgáló barna kukák vagy komposztálók biztosítása is, amennyiben ezt a telek tulajdonosa igényli. Nőtt a hulladéklerakók szabálysértő üzemeltetőire kiszabható bírságok nagyságrendje, fizetőssé váltak a nejlonszatyrok, hatékonyabbá vált a szelektíven gyűjtött fémhulladék kimutatása.

A környezetvédelmi tárca feltételezi, hogy a 2019-es év még sikeresebb lesz e téren. Év elején lépett ugyanis hatályba a hulladéktárolás visszaszorítását célzó törvénycsomag. Ez egyebek mellett úgy változtatta a hulladéklerakási díjrendszert, hogy a szemét osztályozására ösztönözze az önkormányzatokat.

Február végén lépett érvénybe a 2019-2025-ös időszakra vonatkozó Hulladékkeletkezést Megelőző Program, amely többek között a mennyiségalapú hulladékgyűjtésre fókuszál. A rendszer lényege, hogy pénzügyileg kivételezett helyzetbe kerüljenek azok a háztartások, amelyek osztályozzák a hulladékot. Már a parlamentben van az a javaslat is, amely bevezeti az italcsomagolások visszaváltási rendszerét, illetve betiltja az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását Szlovákiában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?