Közélet

Mit ért el a környezetvédelmi tárca az elmúlt négy évben?

Pozsony | Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma találkozik Zuzana Čaputová államfővel, hogy hivatalosan is átnyújtsa neki lemondását. „Sajnálom, hogy négyéves kemény munkám egy hibás lépéssel ér véget” – mondta Sólymos László múlt héten adott nyilatkozatában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. január 28. 10:39

Sólymos László
- TASR-felvétel

A környezetvédelmi minisztérium sajtóhíre

Az elmúlt négy évben a környezetvédelmi minisztériumnak számos jelentős változtatást sikerült végrehajtania Szlovákiában a környezetvédelem javítása érdekében. Aktívan részt vett a felesleges műanyagok, a légszennyezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, megerősítette a nemzeti parkok védelmét.

Harc a felesleges műanyagok ellen

Idén januárban lépett hatályba az italcsomagolás visszaváltását bevezető jogszabály. Ezzel Közép-Európában Szlovákia az első állam, amely ezt a lépést megtette. A betétdíjas rendszernek köszönhetően néhány százmillió PET-palack és fémdoboz ezután nem hulladéklerakóra, az utcára vagy a természetbe kerül. A törvény alapjául szolgáló tanulmány külföldön is nagy visszhangot keltett. Az osztrák környezetvédelmi miniszter és Málta képviselői is igényt tartottak rá. A visszaváltás 2022-ben kezdődik. Ráadásul Szlovákia az elsők között fogadta el az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását tiltó jogszabályt.

Levegővédelem

2017-ben a minisztérium korszerűsítette a levegővédelmet szabályozó törvényt. A módosítás szigorítja a közepes tüzelőberendezések (pl. fűtőművek) kibocsátási határértékeit, lehetővé teszi az alacsony kibocsátású zónák létrehozását, és javítja a lakosság tájékoztatását a szmoghelyzetekről.

A jogszabályi változtatások mellett elindult az önkormányzati épületek fűtési rendszereinek korszerűsítésére irányuló projekt, elkészült a nemzeti kibocsátáscsökkentési program, és a kazáncsereprogram keretében lehetőség van a környezetszennyező szilárd tüzelésű kazánok lecserélésére a háztartásokban.

Természetvédelem

Ugyancsak idén januártól hatályos a természet- és tájvédelmi törvény módosítása, amely jelentősen szigorította a kényszerű favágásra vonatkozó szabályokat. A Szlovákiában folyó fakitermelés több mint fele egyébként ilyen. Míg a múltban az állami természetvédőket erről nem kellett tájékoztatni, újabban az engedélyük nélkül nem hajtható végre kényszerű fakitermelés. A tervezett favágást szintén szigorúbbá tették, az új erdőgazdálkodási programok értelmében már nem lehet nagy kiterjedésű fakitermelést folytatni a nemzeti parkokban, és jóváhagyásuk során jelentősen megerősítették a természetvédelmi szempontot. A szaktárca kidolgozta és jóváhagyta közel 20 madárvédelmi terület programját, több veszélyeztetett faj védelmi programját, köztük a siketfajdét is. Biztosította a Kárpáti Ősbükkösök védelmét.

Harc a hulladéktárolók ellen

A minisztérium 2016-ban elrendelte a biológiailag lebomló hulladék elkülönített gyűjtését. A hulladéktárolás ellen irányuló törvénycsomag révén olyan hulladéktárolási díjszabást fogadott el, amely a hulladékot becsületesen osztályozó településeket előnyben részesíti. Egymillió eurós bírságot vezetett be a lerakók szabálysértő üzemeltetői ellen. A tárca több száz, a hulladék keletkezésének megakadályozására, elkülönített gyűjtésére és újrahasznosításra irányuló tervet támogatott. Az eredményeket a számok is alátámasztják. Míg 2017-ben a települési hulladék csaknem 70% -a került hulladéklerakókba, 2018-ban alig több mint 50%.

eredmények zöld tárca

Vízvédelem

Már hatályos az ún. lex Csallóköz, az első olyan törvény, amely a legértékesebb vízgazdálkodási területeket védi. A jogszabály a vízvédelem terén illetékes három tárca, a környezetvédelmi, a földművelésügyi és az egészségügyi minisztérium együttműködésének kereteit is meghatározza. Egy helyen rögzíti az egyértelmű szabályokat, hogy mit lehet, és mit nem lehet tenni a vízvédelmi területeken, szigorítja a jogsértésekre vonatkozó szankciókat és javítja a lakosság tájékoztatását. A minisztérium tízéves beruházási tervet is kidolgozott a víziközmű-fejlesztés finanszírozására, mely célja a szennyvíz- és ivóvízhálózat építésének támogatása. A következő tíz évben 500 millió eurót különítenek el csatorna- és vízvezeték építés támogatására a 2000-nél kevesebb lakosú településeken. Közben sikeresen zajlott a régi környezeti terhek felszámolása, beleértve a vereknyei hulladéktárolót is.

Éghajlatváltozás elleni küzdelem

Az elmúlt négy évben Szlovákiának sikerült megszabadulnia az éghajlat szempontjából felelőtlen ország címkéjétől. A szlovák elnökség idején az Európai Unió elfogadta a Párizsi Megállapodást, amely hatályba is lépett. Szlovákia először járult hozzá a Zöld Klíma Alaphoz.

A szaktárca támogatta a szénbányászat és szénégetés mielőbbi beszüntetését, tavaly ráadásul elfogadtatta az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló intézkedések finanszírozási rendszerét. Ennek értelmében a közeljövőben további 2,5 milliárd eurós keret áll rendelkezésre a megújuló energiaforrások fejlesztésére, az ipari termelés energiahatékonyságának növelésére vagy a fűtőerőművek korszerűsítésére. Tavaly António Guterres, az ENSZ főtitkára Szlovákiát az éghajlatváltozás elleni küzdelem regionális mozgatórugójának nevezte.

A környezetvédelem megerősítése

Tavaly áprilisban létrejött a környezetvédelmi rendőrség, ami belügy-, igazságügyi és környezetvédelmi minisztériumok együttműködésének eredménye. Megkezdődött az Állami természetvédelmi Hivatal és Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség tevékenységének átfogó ésszerűsítése. Sikerült elfogadtatni a 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégiát, ami nem más, mint egy tíz évre szóló világos, érthető környezetvédelmi vízió. Készül a Karbonszegény Stratégia, amely útmutatást ad az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.