Közélet

Sólymos: A választási katasztrófa után restartol a Híd

Pozsony | A 2020-as parlamenti választások katasztrofálisan végződtek a Híd számára, és a kisebbségek szempontjából is vereségről beszélhetünk, hiszen Szlovákia történetében először nincs parlamenti képviseletük. Ezt Sólymos László, a Híd újonnan megválasztott elnöke mondta a Tablet.TV műsorában.
TASR

2020. június 12. 08:45

Sólymos László
- TASR-felvétel

„Nagy különbséget jelent, amikor a parlamentben két, három vagy négy magyar nemzetiségű képviselő ül, szétszóródva különböző pártok között, illetve amikor egy párt képviseli a kisebbségeket - arról az esetről nem is beszélve, amikor ez a párt a kormány tagja is egyben. Ilyenkor ténylegesen foglalkozni lehet a kisebbségek problémáival” – jegyezte meg a volt környezetvédelmi miniszter.

Elmondása szerint a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő régiókért még soha nem tettek annyit, mint amennyit az előző négy évben.

„Ez az állam nagyon sokkal tartozik a régióknak. Mostohán bánt velük, de olyan gazdag időszakot, mint amilyen az előző négy év volt, eddig még nem éltek meg. Tényleg nagyon komoly befektetések történtek, hogy ezek felzárkózhassanak a fejlettebb régiókhoz”

– állítja.

Az emberek között azonban ennek ellenére nőtt a vágy a változás iránt, ami mindhárom kormánypárt gyenge választási eredményén megmutatkozott. Sólymos szerint már az európai parlamenti választások idején is sejteni lehetett, hogy ha a két legerősebb kisebbségi párt, a Híd és a Magyar Közösség Pártja nem egyesíti az erejét, akkor nem biztos, hogy bejutnak a parlamentbe. Emlékeztetett: a két pártnak ugyan sikerült megegyeznie az együttműködésben, ezt a Híd támogatta is, de az MKP végül visszalépett.

Sólymos a Híd elnökeként a párt polgári irányvonalát akarja továbbvinni, amelyet Bugár Béla elnöklése alatt is támogattak. Minden kisebbséget képviselni szeretnének, és a kisebbségek képviselői mellett szlovákok is helyet kapnak a pártban. „A kisebbségek által lakott régiókban a kisebbség és a többség együtt él. Ha lesz ott út, együtt fognak rajta járni” – így Sólymos.

A pártot egyúttal nyitottabbá akarja tenni, nagyobb hangsúlyt fektetve a régiók problémáira. „Konstruktív tárgyalásokat akarunk folytatni mindenkivel, akinek ugyanaz a célja, azaz, hogy a kisebbségi politika visszakerüljön a parlamentbe” – válaszolta arra a kérdésre, hogy folytatni akarja-e az MKP-val a választások előtti tárgyalásokat. Igor Matovič (OĽaNO) és a kisebbségek képviselőinek a találkozójáról, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából rendeztek, Sólymos azt mondta, hogy még ha szerinte jó volt is az eredeti szándék, az eseményt kutyafuttában rendezték. Hozzátette: érzékeny témáról van szó, ezért ehhez óvatosan és körültekintően kell hozzáállni. Az MKP szerinte nem a legszerencsésebb eljárást választotta.

„Az MKP-s kollégák rögtön egy memorandummal mentek a találkozóra, ami nagyon szerencsétlenül sült el. Nem úgy kell kezelni a problémákat, hogy kirúgom az ajtót, és bemegyek. Mi mindig is a normális párbeszéd hívei voltunk. Persze van, ami hosszabb, és van, ami rövidebb időt vesz igénybe, de be kell tartani egyfajta törzskultúrát”

– jegyezte meg az MKP memorandumával kapcsolatban, amelyben a párt képviselői többek között területi autonómiát és az alkotmány preambulumának a megváltoztatását követelték.

Mint elmondta, a Híd sosem törekedett a területi autonómia elérésére, és ezután sem fog. Az alkotmány preambulumának olyan megváltoztatását tudná támogatni, amely jobban kiemelné a Szlovák Köztársaság polgári jellegét. „De ezt meg kell beszélni, nem lehet ultimátumszerűen az asztalra tenni a követeléseket” – jegyezte meg Sólymos.

Matovič reakcióját sem tartja megfelelőnek, mely szerint az MKP „leköpte” a feléjük nyújtott békejobbot. „Ez túlságosan expresszív kijelentés volt. A feszültséget nagyon könnyű gerjeszteni, főleg akkor, ha még a kormányfő is ilyeneket mond” – zárta Sólymos.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.