Közélet

Sok helyen megszűnhet a nyolcosztályos gimnázium

Pozsony | Idén kiderül, mennyit bírnak ki a nyolcosztályos gimnáziumok. Januártól ugyanis az eddiginél kevesebb pénzt kapnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. január 8. 11:56

Egy decemberben jóváhagyott kormányrendelet szerint ezek az intézmények az első négy évfolyamra ugyanakkora mértékű normatív támogatást fognak kapni az államtól, mint amennyit az alapiskolák kapnak. Az oktatásügyi minisztérium szerint ugyanis ezekben a gimnáziumokban ugyanannyiba kerül a tanítás, mint az alapiskolák párhuzamos évfolyamaiban.

A kiemelt tehetségeket oktató nyolcosztályos gimnáziumokban igényesebb a tanterv, a tanítás kivitelezése ezért többe kerül, figyelmeztet Pavel Sadloň, az állami gimnáziumok igazgatóit tömörítő társulás elnöke. Szerinte a változó finanszírozás sok nyolcosztályos gimnázium számára a megszűnést jelenti. „Ha az alapiskolák szintjére akarják vinni őket, akkor mi értelme van a nyolcosztályos gimnáziumoknak?” – kérdezi Sadloň. Szerinte az sem korrekt, hogy a minisztérium a tanév közben lépteti életbe ezt a gyökeres változást. „December végén tárgyaltunk erről Dušan Čaplovičcsal, azt mondta, januárban visszatér a témához” – tájékoztatott Sadloň.

A miniszter hivatalba lépése óta hangsúlyozza, hogy a nyolcosztályos gimnáziumok számát csökkenteni szeretné. Szerinte ugyanis elszippantják az alapiskolákból a legjobb diákokat, így az alapiskolákon csökken az oktatás színvonala. „Az alapiskolák felső tagozatán is kell maradnia kiváló tanulónak, hogy a gyengébbeket úgymond húzzák magukkal, és javítsák az átlagot” – hangsúlyozza Čaplovič. Idén szeptembertől ezért életbe léptet egy kvótát, mely szerint a nyolcosztályos gimnáziumok csak az aktuális évfolyam 5%-nak megfelelő elsőst vehetnek fel. „Ez a létszámkorlátozás a normatív támogatás csökkentésével párosulva a nyolcosztályos gimnáziumok nagy részének megszűnését fogja okozni – állítja Pavel Sadloň. – Ezt még a legnagyobb és legsikeresebb intézmények sem fogják túlélni.” Čaplovič jogosnak tartja, hogy a tehetségesebb tanulók külön intézményekbe járjanak, szerinte viszont túlságosan elszaporodtak a nyolcosztályos gimnáziumok, főleg Pozsonyban és Kassán.

Szlovákiában jelenleg 160 nyolcosztályos gimnázium működik, számuk eddig egyre nőtt. Tavaly szeptemberben például Füleken indult el egy magyar nyelvű nyolcosztályos képzés. Az ilyen iskolák többsége megyei fenntartású. A megyék egyelőre nem tiltakoztak az említett megszorítások miatt. (SITA, vps) 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.