Közélet

SNS: szívdobogással az abortusz ellen

Pozsony | Andrej Danko, az SNS elnöke már múlt héten megelőlegezte, hogy a parlament következő ülésén ismét szó lesz a művi terhességmegszakításról. Ezúttal az SNS három képviselője terjesztett be abortuszok szigorítását célzó javaslatot, de az OĽaNO is próbálkozik a legutóbb majdnem elfogadott módosításával.
Szalay Hajnalka

2019. október 3. 13:30

Az SNS törvénybe foglalná, hogy az abortuszt kérvényező nőknek megmutassák a magzat ultrahangfelvételeit, és ha lehet, meghallgattassák velük a magzat szívhangját (TASR-felvétel)
(TASR-felvétel)

Az SNS azt szeretné, ha tilos lenne az abortusz reklámozása, vagy az abortuszra való kényszerítés, valamint, hogy azoknak a nőknek, akik a művi terhességmegszakítás mellett döntenek, az orvosuk kinyomtatott ultrahangképet mutasson az embrióról, és ha műszakilag megoldható, azt is lehetővé kell tenni, hogy az anya hallhassa a szívdobogást. „Ez a nők nagyon durva érzelmi zsarolása, hiszen egy ilyen döntést mindenki nehezen hoz meg. Az orvos nem reklámozza az abortuszt, neki kötelessége, hogy minden lehetőségről tárgyilagosan tájékoztassa a pácienst, hogy az meg tudja hozni a megfelelő döntést. Ennek a módosításnak egyedüli célja, hogy még több bűntudatot keltsen a nőkben” – véli Bolemant Lilla nőjogi szakértő.


6. és 9. hét között

Ipóth Szilárd komáromi nőgyógyász elmondta, az újabb ultrahangoknak köszönhetően a szívhang a terhesség hatodik hetétől hallható. A szakértő szerint a szívhang egyértelmű bizonyítéka, hogy a magzat él, ám a hatodik hétnél hamarabb nem hallani semmit.


„A művi terhességmegszakítás előtt bizonyítani kell, hogy a magzat él, ezért a hatodik hét előtt nem is szoktunk abortuszt végezni, ráadásul mindig számolni kell a méhen kívüli terhességgel is” – nyilatkozta Ipóth, hozzátéve, leggyakrabban a 6. és a 9. hét között szokták elvégezni a beavatkozást. „Ha egy nő eldöntötte, hogy nem tartja meg a gyerekét, köteles kitöltenie egy minisztériumi kérvényt. Utána a törvény értelmében mi 48 óráig nem csinálunk semmit, ugyanis ennyi ideje van a nőnek, hogy meggondolja magát. A kérvényhez írásos beleegyezést is kell csatolni, de a nőket még felvilágosítjuk a beavatkozásról” – részletezte a nőgyógyász.


Egyre kevesebb

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint a Szlovákiában elvégzett abortuszok száma folyamatosan csökken. Tavaly több mint 6000 terhességmegszakítást végeztek, ennek majdnem 16%-át egészségi okokból. Ezt Ipóth is megerősítette. „Ez komoly döntés, amelyet a nők rosszul élnek meg, ezért nem szoktuk se pozitívan, se negatívan kommentálni a választásukat. 23 éves gyakorlatom alatt drasztikus csökkenést tapasztalok ezen a téren, a jelenlegi jogszabályozás rendben van” – zárta a szakember, aki szerint a szigorítások után hasonló helyzet alakulhatna ki, mint a lengyel nők esetében, akik – mivel országukban tilos a művi terhességmegszakítás – Léván végeztetik a beavatkozást. 


A hazai ginekológusok szövetsége alaptalannak tart minden olyan próbálkozást, amely módosítaná a jelenlegi szabályozást, üdvözölnék azonban, ha lehetőség lenne az úgynevezett abortusztabletták használatára, amelyek sokkal biztonságosabbak a nők számára, mint a műtéti beavatkozások.


Az OĽaNO új próbája 

Csak múlt héten négy, művi terhességmegszakítással kapcsolatos javaslatról szavazott a parlament. Ezek közül három szigorította volna a jelenleg érvényben levő törvényt, amely a terhesség 12. hetéig teszi lehetővé az abortuszt. Az OĽaNO javaslata nem módosította volna ezt a határidőt, a párt a titkolt terhesség intézményét akarta létrehozni. Ez szavatolta volna, hogy az anyák titokban hordják ki és szüljék meg gyereküket. A parlament egyetlen módosítást sem utalt második olvasatba, igaz, az OĽaNO képviselőinek pusztán egy szavazat hiányzott. A párt néhány képviselője Richard Vašečkával közösen újra a parlament elé terjesztette a rejtett terhességről szóló módosítást, amelynek értelmében a nő a terhesség 21. hetétől lenne jogosult a betegszabadságra, ha úgy dönt, kihordja gyermekét, de nem tartja meg. Bár a törvény értelmében nem lehetne ugyanolyan javaslatot fél éven belül kétszer is benyújtani, az OĽaNO módosítása már bent van a parlamentben. 

Bolemant Lilla szerint az eltitkolt terhesség elméletileg jó lehetőség lehetne, viszont ennek meg kellene teremteni a feltételeit. „Fontos, hogy ne lehessen ezzel visszaélni, ne lehessen a nőt rákényszeríteni a gyerek megszülésére. Nem ad hoc módon, politikai okokból kellene módosítani az erre vonatkozó törvényeket, hiszen ezek a nők egész életét befolyásolják, hanem egy átgondolt rendszert kellene létrehozni” – véli a szakértő. Elmondta, az Isztambuli Szerződés jó kiindulópontja lehetne ennek, hiszen ha a módosításokban szerepel, hogy a nőt ne lehessen abortuszra kényszeríteni, akkor annak is meg kellene jelennie, hogy a gyerek megszülésére sem lehet kényszeríteni senkit. „Ez összefügg a családon belüli erőszakkal: a kényszerítésnek, akár az abortuszra, akár a gyerek kihordására, általában azok a nők vannak kitéve, akik erőszakos, bántalmazó kapcsolatban élnek. Egy ilyen helyzetben a nőknek nincs lehetőségük arra, hogy eldöntsék, mit szeretnének és mit nem. Elsődlegesen ezekből a kapcsolatokból kellene kimenteni a nőket. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása lenne a kezdete annak, hogy komolyan el lehessen kezdeni dolgozni azon, hogy  megszűnjön a nők és a gyerekek elleni családon belüli erőszak. Egyébként az Egészségügyi Világszervezet nyilatkozatában is az szerepel, hogy az egészség megőrzését jelenti az is, hogy a nők reprodukciós jogait nem korlátozzák” – zárta Bolemant.


Szakmai vita

Danko jelezte, szakmai vitát akar kezdeményezni a kérdésről. A kerek-asztal-beszélgetést tegnap ugyan megtartották, saját javaslatát azonban a párt képviselői már benyújtották a parlamentbe. A vitára mind politikusok, mind szakemberek kaptak meghívást. Hídból Sárközy Irénnek kellett volna mennie, de lapunknak azt mondta, a vita időpontja egybeesett a cseh és a szlovák parlamenti képviselők bizottsági ülésének időpontjával, ezért nem vett részt a vitán. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
borat

GALÉRIA: A nomádok földje és a Borat utólagos mozifilm vitte el a fődíjakat a Golden Globe-díjátadón

koronavírus

Ilyen változásokat hoz mától a Covid-automata

Igor Matovič
Frissítve

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

tél illusztráció

Ilyen időnk lesz hétfőn

sport a tv-ben

A Real Madrid meccse a tévében

parlament k

A Hlas nyerné a parlamenti választást, az SaS továbbra is az OĽaNO előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.