Közélet

SMS-t küldhet az állástalan a hivatalba

Pozsony. A munkanélkülieknek jövő áprilistól már nem kellene havonta megjelenniük a munkahivatalban, hogy igazolják, munkát keresnek – ezt tartalmazza a foglalkoztatási törvény módosító javaslata.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 15. 19:00

Pozsony. A munkanélkülieknek jövő áprilistól már nem kellene havonta megjelenniük a munkahivatalban, hogy igazolják, munkát keresnek – ezt tartalmazza a foglalkoztatási törvény módosító javaslata. A munkahivatal szabná meg a megjelenés gyakoriságát, sőt, ha úgy látja jónak, nem lesz szükség a személyes megjelenésre. Elegendő lenne az emailben, telefonon, SMS-ben történő kapcsolattartás, de nem havonta egyszer, hanem sűrűbben. A javaslat szerint a munkahivatal nem lesz köteles munkát ajánlani, keresni az állástalannak.

A változtatásokat a szociális tárca azzal indokolja, hogy 380 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, a szabad munkahelyek száma pedig 7000. Vagyis a havonta történő megjelenés és egy-egy munkaadótól származó igazolás felmutatása puszta formalitás, nem tekinthető álláskeresésnek. Ugyanakkor a munkanélkülinek három napon belül jelentkeznie kellene, ha a hivatal értesíti, és igazolni, hogy keresett munkát. A személyes megjelenés viszont nem lesz kötelező – a hivatallal történt megegyezés függvényében akár levélben is eljuttatható az igazolás. Ha a munkanélküli nem működik együtt a munkahivatallal, kikerül a nyilvántartásból. Ez most is így van, a változás áprilistól az lesz, hogy csak fél év múlva kerülhet vissza, szemben a mostani három hónappal. (sán, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí: Javul a járványhelyzet, februártól talán már enyhíthetünk a szigorításokon

Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komáromban ilyen kétnyelvű tanúsítványt osztanak ⋌(sziakomarom.sk)

Kétnyelvű tanúsítvány járhat a teszt után

ddd

Na megállj, te rusnya vírus!

A járvány ideje alatt a mexikói Cancún az egyik legfelkapottabb nyaralóhely

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni

kutya korona

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.