SLK: Nem oldódott meg az egészségügy helyzete

rendelo
Pozsony |

Az egészségügy hosszú ideje alulfinanszírozott, ahogy a kórházi, úgy a rendelői szférában is” – jelentette ki szerdán Ján Oravec, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. Figyelmeztetett, ha nem akarjuk, hogy a rendelőkben olyannyira kiéleződjön a helyzet, mint tavaly év végén a kórházakban, amikor fennállt a veszélye, hogy nem lesz ki ellássa a betegeket, akkor a kompetens személyeknek haladéktalanul cselekedniük kell.

„Sok esetben az elvégzett vizsgálat valós ára kétszer-háromszor magasabb, mint az összeg, amit a biztosító megtérít a rendelőknek” – tette hozzá Oravec. A rendelők és az egészségbiztosítók jelenleg tárgyalnak az új szerződések feltételeiről. Példaként említette a teljes kivizsgálást, amiért a biztosító 14 eurót fizet, a valódi ára azonban 37 euró. A kamara elnöke emlékeztetett, a rendelők első számú bevételi forrása a biztosítótól származik, ez az összeg azonban sokszor a fenntartási költségek fedezésére sem elegendő.

Róbert Roland, az orvosi kamara alelnöke a lehetséges megoldásokat vázolta fel. „Ha nem történik változás, tovább mélyül a probléma” – jegyezte meg. Optimális forgatókönyvnek azt tartaná, ha az SLK és a rendelői szolgáltatók szervezeteinek követeléseinek figyelembevételével kötnék meg az új szerződéseket az egészségbiztosítók az orvosokkal. „Tudjuk azonban, hogy a finanszírozás hiánya miatt ez nem reális” – tette hozzá. Úgy véli három lehetőség maradt – előnytelen szerződés esetén az orvosok díjat számolnak fel a betegeknek a törvény által megengedett kereteken belül, szerződés nélkül, egyenesen a betegekkel fizettetik meg az egészségügyi ellátást vagy pedig bezárják a rendelőt. „Követeljük egyértelmű meghatározását annak, mire jogosult a páciens, vagyis azt, hogy a beteg az állami egészségbiztosításból milyen mértékű egészségügyi ellátást kap” – mondta az alelnök. Úgy véli, a politikusok feladata, hogy elmagyarázzák a lakosoknak, mire elegendőek ezek a források, illetve, hozzá kell-e fizetni.

Az SLK nyilvános vitát szorgalmaz az illetékesekkel a betegek önrészéről közvetlen kifizetések formájában, világosan meghatározott szabályok szerint, valamint az egyéb finanszírozási lehetőségekről. A kamara követelései között szerepel továbbá, hogy az egészségügy költségvetésben a járóbeteg-ellátásra szánt keretet 6 százalékról legalább 26 százalékra növeljék.

Az SLK ankétjából kiderül, a bejegyzett egyéni vállalkozóként dolgozó orvosok 41%-a 60 évnél idősebb. A kérdőívben arra is kíváncsiak voltak, mi az orvosok elégedetlenségének oka, illetve miért fontolgatják, hogy abbahagyják a rendelést. A legfőbb ok az „undor az orvosok megoldatlan problémái miatt” volt. A válaszadók több mint 17%-a mondta azt, hogy 2023-ban megfontolja a rendelő bezárását. „Már ma is orvoshiánnyal küszködünk” – figyelmeztetett Oravec. „Ha meg akarjuk őrizni az egészségügyi ellátás színvonalát, egyetlen rendelő elveszítését sem engedhetjük meg magunknak” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?