Šimečka: A PS nem szavaz bizalmat Robert Fico kormányának

simecka k

Robert Fico (Smer) miniszterelnök kormánya nem érdemel bizalmat. A kormányprogram nem konkrét, és a kormánynak sem ambíciója, sem a képessége nincs meg ahhoz, hogy az ország lakosságának javát szolgálja a kormányzásával – közölte csütörtökön Michal Šimečka, a PS elnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

„Sem a kormány, sem a kormánypárti képviselők nem tudják elfogadtatni a programjukat. A plenáris ülésen alig néhány miniszter szólalt fel, a miniszterelnök nagyon rövid beszédet mondott. Ez tiszteletlenség a választópolgárokkal szemben" – mondta Šimečka.

Már harmadik napja tárgyalnak a képviselők a kormányprogramról. Šimečka szavai szerint a PS képviselői tisztelettel és méltósággal álltak hozzá a tárgyaláshoz, minden képviselőjük felszólalt, és szakértő kritikával vizsgálták a kormányprogramot.

Šimečka hozzászólt Peter Pellegrini (Hlas), a parlament elnökének ahhoz a kijelentéséhez is, hogy a sajtó csak korlátozott körülmények között rögzíthet felvételeket, vagy adhat élő közvetítést a parlamentből mindaddig, amíg Michal Šipoš, a Szlovákia mozgalom elnöke hivatalosan nem biztosítja a parlament vezetését arról, hogy klubjának képviselői nem fogják megzavarni más politikusok sajtónyilatkozatait. Erre a korlátozásra a szerdai incidens után került sor, amikor Igor Matovič képviselő (Szlovákia) vulgáris szavakkal zavarta meg Ján Mažgút (Smer) képviselő élő nyilatkozatának előkészítését.

„A sajtó és a lakosság nem fizethet rá a képviselők viselkedésére. Fico támadja a médiát, és hatalmi pozícióból akarja ellenőrizni, elég jól tudósítanak-e ahhoz, hogy akkreditációt kapjanak a kormányhivatalban" – mondta Šimečka.

A PS elnöke megismételte, hogy amint a kormánynak bizalmat szavaznak, azonnal kezdeményezni fogja a rendkívüli ülés összehívását a Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszterrel szembeni bizalmatlansági szavazás ügyében.

„Šutaj Eštóknak soha nem lett volna szabad erre a posztra kerülnie, minden egyes, az ügyben hozott bírósági döntés azt mutatja, hogy törvénysértő módon jár el" – mondta Šimečka.

A parlament még csütörtökön szavazhat a kormányprogramról. Pellegrini bejelentette, a plenáris ülésen zajló vita menetétől függően indítványt nyújt be, hogy ha addig nem sikerül lezárni a tárgyalást, 20 óra után is folytatódhasson az ülés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?