Közélet

Senki sem állítja le a 800 milliós törvénytelen versenytárgyalást

Pozsony | Az egészségügyi minisztérium továbbra sem állította le a mentőállomások pótlására kiírt közbeszerzést, mellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy törvénytelenül zajlott. Andrea Kalavská (Smer) miniszter szerint a 800 milliós tender megszüntetésére nincs jogi felhatalmazása.
Nagy Roland

2019. október 25. 07:00

Falck
A Falck év végén vonul ki az országból, az új, már kiértékelt tendert nagy valószínűséggel megismétlik - TASR-felvétel

A hiányzó mentőállomások pótlására azért van szükség, mert az egyik legnagyobb szolgáltató, a dán Falck cég jövőre távozik az országból. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) közbeszerzési eljárása azonban nemrégiben botrányba fulladt. A tenderről döntő öttagú bizottságból ugyanis többen gyanúba keveredtek, hogy szoros szálak fűzik őket a győztes céghez. Az összeférhetetlenség mellett továbbá az is felmerült, hogy az ÚDZS törvénytelen módon írta ki a versenyt. A botrány kirobbanása után távoznia kellett Tomás Haškónak, a hivatal elnökének. 

Leállíthatatlan tender?

Az ellenzéki képviselők szerint ezzel a probléma nem oldódott meg, hiszen a törvénytelen tender helyett újat kellene kiírni. Az egészségügyi minisztérium azonban állítja, hogy Kalavská nem kompetens az ügyben. „Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a miniszternek nincs jogi hatásköre az említett közbeszerzési eljárás leállítására. A tender megszüntetésével kapcsolatos jogi véleményüket hangoztató személyek nem javasolnak konkrét lépéseket, mindössze általános kijelentéseket tesznek, mellyel a minisztérium szerint félrevezetik a közvéleményt” – közölte Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

Andrea Letanovská, a Za ľudí egészségügyi szakértője úgy véli, hogy a minisztérium éppen ezekkel a kijelentéseivel vezeti félre az embereket. „Nem kell ahhoz semmiféle jogi végzettség, hogy kimondhassuk: egy tisztességes országban minden közigazgatásbeli döntést felül lehet vizsgálni, és meg lehet szüntetni” – fogalmazott az orvos. Tomáš Drucker (Dobrá voľba) korábbi egészségügyi miniszter szintén úgy véli, hogy Kalavskának muszáj valamilyen megoldást találnia arra, hogy leállítsa a tendert.

Bezárhatják az ÚDZS-t

A szlovák orvosszakszervezet (LOZ) mindeközben egy közös tárgyalás során azt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy szüntessék meg az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalt, mivel fenntartása évente több millió euróba kerül az államnak, a feleslegessége pedig a mostani mentőbotránynál is jól megmutatkozott. Andrea Kalavskának a javaslat nincs ellenére.

„Az ÚDZS-nek jelenleg rengeteg feladatot kell teljesítenie. Ha ezeket szét tudnánk osztani, az jobb és hatékonyabb megoldás lehetne”

– mondta a miniszter.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke viszont hozzátette, hogy erről Kalavská nem dönthet egyedül, ezért törvénymódosításra lenne szükség.

Andrea Letanovská abszurdnak nevezte az ÚDZS bezárásával kapcsolatos elképzelést. „Nem állítom, hogy a hivatalnak jelenleg nincsenek hibái. Ezeket azonban ki kell küszöbölni, és javítani kell a működésén” – fogalmazott a Za ľudí szakértője. 
Andrej Kiska, a párt elnöke szerint a miniszternek nem a hivatal bezárásával kellene foglalkoznia, hanem a gyanús tender leállításával.

„Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal egy olyan alapvető szerv, melynek az a feladata, hogy rámutasson az orvosok és a nővérek hibáira. Éppen ez az a hivatal, mely nemcsak az állami, hanem a magánkézben lévő intézményeket is ellenőrzi, a kórházakat, a rendelőket, mindent” – jelentette ki az egykori államfő. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd-lista: miniszterek elöl

Érsek: Bugár személyes döntést hozott

Vizsgálat az OĽaNO képviselője ellen

Tudjuk, milyen autóra kaphat többezres állami támogatást

Feldúlt férfi tört-zúzott egy lévai bank épületében

Kétszeres Stanley-kupa-győztes Nyitrán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!