Közélet

Šefčovič lesz a Smer államfőjelöltje

Pozsony | Lapinformációk szerint Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, energetikáért felelős uniós biztos lesz a Smer köztársasági-elnökjelöltje. Ezt több smeres forrás is megerősítette, Šefčovič azonban azt mondta, még nem döntött az indulásról.
Czímer Gábor

2019. január 15. 10:00

Maroš Šefčovič  - TASR-felvétel

A Denník N szerint Šefčovič már az Európai Bizottságot is értesítette, hogy felkérést kapott, az államfőválasztáson legyen a Smer jelöltje, és hogy komolyan mérlegeli az indulás lehetőségét. Formális lépéseket ezzel kapcsolatban azonban még nem tett – tájékoztatott Renáta Goldírová, az uniós biztos szóvivője. Šefčovič tegnap a Smer elnökségi ülése után azt mondta, a héten dönt a kérdésben. A Denník N smeres forrásokra hivatkozva azonban azt írja, az uniós biztos megállapodott az indulásról Robert Fico pártjával, és már csak a részletekről egyeztetnek. A lap szerint a Smer már a kampányt készíti elő. Ha Šefčovič valóban elindul, akkor az uniós tisztségét felfüggesztik. Ha nem választanák őt elnökké, visszatérhet az uniós biztosi posztra. Šefčovič már 2009 óta dolgozik uniós biztosként, a 2014-es EPválasztáson ő vezette a Smer listáját. Peter Pellegrini miniszterelnök tegnap a Smer elnökségi ülése előtt úgy nyilatkozott, javasolni fogja a pártvezetésnek, hogy Šefčovičot támogassák. Az ülés után pedig azt mondta,haŠefčovičazindulásmellettdönt, akkor a Smer teljes vezetése támogatni fogja. „Ez most már csak rajta múlik” – mondta Pellegrini. 

Korábban a Smer által jelölt külügyminiszter, Miroslav Lajčák neve merült fel az elnökjelöltséggel kapcsolatban. Ez a lehetőség azonban úgy tűnik, már nem érvényes. Erik Tomáš, a Smer parlamenti képviselője vasárnap a köztelevízió politikai vitaműsorában elmondta: „Az utolsó fázisban a Lajčák úrral folytatott párbeszédet bonyolították a nézeteltérések közte és a Smer között a migrációról szóló globális ENSZ-keretegyezménnyel összefüggésben. Annak viszont nagyon örülök, hogy LajčákúraztnyilatkoztaŠefčovičról, kiváló elnökjelölt lenne.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?