Közélet

Schwarzenberg, a meglepetés

ÚJ SZÓ-PORTRÉA herceg, aki mindig alszik – Karel Schwarzenberg a közvélemény számára inkább mókás viselkedésével, mint politikai tetteivel vált ismertté.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 25. 18:00

ÚJ SZÓ-PORTRÉ

A herceg, aki mindig alszik – Karel Schwarzenberg a közvélemény számára inkább mókás viselkedésével, mint politikai tetteivel vált ismertté. A csehek által nemes egyszerűséggel csak Schlafenbergnek nevezett külügyminiszter 1937-ben született Prágában a nagy múltú Schwarzenberg hercegi család sarjaként. A frankföldi származású család a 14. század óta él Csehországban, számos hadvezért, egyházi méltóságot és politikust adott a cseh történelemnek. Közülük Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök (1848–1852) a legismertebb. Ő egyébként nem felmenője az elnökjelöltnek, ugyanis Karel a család fiatalabbik ágából származik (egyik nagymamája magyar volt).

Schwarzenberg csak 11 éves koráig élt szülővárosában, az 1948-as kommunista hatalomátvétel után emigrálni kényszerültek. Iskoláit Ausztriában és Németországban végezte, 1990-ig Bécsben élt. Itt nősült meg, felesége – akitől egyszer elvált, majd újra összeházasodtak – a mai napig nem tanult meg csehül. Igaz, megígérte, ha férjét elnökké választják, elkezd csehül tanulni.

A herceg emigráns évei alatt aktívan segítette a csehszlovák rendszerellenes erőket, így mi sem volt természetesebb, mint hogy a bársonyos forradalom után visszatért az országba és bekapcsolódott a politikai életbe. 1990-től Václav Havel csehszlovák elnök irodavezetője volt, ám a közéletbe politikusként csak 2004-ben lépett be, amikor a cseh felsőház tagjává választották. 2007-ben külügyminiszter lett, 2010-től a Nečas-kormányban ismét ezt a tisztséget tölti be. Közben 2009-ben TOP 09 néven jobbközép pártot alapított.

Hátránya egyben előnye: az aktív politikában csak rövid ideje vesz részt, elemzők szerint nem igazi politikusalkat. Emiatt sokan Václav Havelhez hasonlítják – s méltó utódjának tartanák –, sőt nagyapás megjelenése miatt választóinak egy része a 21. század Masarykját látja benne. Kritikusai szerint nem tud eligazodni a napi politika útvesztőiben.

A cseh személyiségek és a média nagy része őt támogatja, emellett a fiatal választók körében is népszerű. (MSz)

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.