SAMO: A kiskereskedelmi árak szabályozása rekordinflációhoz és áruhiányhoz vezet

Martin Krajčovič

A magyar minta szerinti kiskereskedelmi árszabályozás rekordinflációhoz és egyes termékeknél áruhiányhoz vezethet – mondta pénteken Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke Robert Fico, az ellenzéki Smer elnökének csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. Fico azt mondta, a kiskereskedelmi láncok profitja gyorsan növekszik, és közben becsapják a fogyasztókat.

„A magyarországi szabályozás példáját pártoló kijelentések nem valami szerencsések. Ez az út jelentős áremelkedéshez és rekordinflációhoz vezet, valamit áruhiányt eredményez, amit már déli szomszédaink is tapasztalnak” – magyarázta a SAMO elnöke.

Krajčovič szerint ez már tavaly is megmutatkozott. „A hatósági árszabályozás hiányhoz és jelentősen magasabb árakhoz vezet. Ezért is örülünk annak, hogy a Szlovák kormány nem folyamodott ilyen populista lépésekhez, hanem párbeszédet folytat, aláírta árstabilitásról szóló nyilatkozatot. A SAMO-hoz tartozó kereskedők csökkentették például a kifli árrését” – tájékoztatott.

„Ha a 40 vagy 50 grammos kiflit nézzük, ilyenek már a válság, a világjárvány előtt is voltak. Normális, hogy ilyen és olyan súlyú kiflit is árultak a boltokban. Az infláció miatt több élelmiszergyártó is áttért a súlycsökkentésre, de nem a saját érdekükben, hanem a vásárlói szokások miatt” – magyarázta. Szerinte a gyártók azért folyamodtak ehhez a megoldáshoz, hogy az infláció ne mutatkozzon meg jelentősen az árakban.  

Krajčovič nem tartja helytállónak a Smer állításait. „Ráadásul a sajtótájékoztatón számos féligazság, sőt valótlanság is elhangzott. Ahogyan a legutóbbi választás előtt, most is meg fogjuk szólítani a politikai pártokat, hogy találkozzanak és tárgyaljanak arról, hogyan lehetne javítani a helyzeten. Úgy gondoljuk, ez a párt is elfogadja majd a találkozóra vonatkozó javaslatunkat, mert a legutóbbi választás előtt nem fogadta el” – tette hozzá Krajčovič.

Az áruházláncok profitja dinamikusan nő, és közben megtévesztik a vásárlókat - jelentette ki csütörtökön Robert Fico, a Smer elnöke és a párt más tisztségviselői. „Szeretnénk világossá tenni, hogy az áruházláncoknak bizonyos fokig szolidárisnak kell lenniük az állammal. Az nem lehet, hogy valakinek 9 százalékos tiszta profitja van, más meg 20 százalékkal kevesebb kiflit kap ugyanazért a pénzért” – mondta Fico. Saját tapasztalatukra utalt, amikor két üzletben ugyanolyan drága kiflit vásároltak, de az egyik sokkal kisebb volt, mint a másik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?