Közélet

Saková: Ha Szlovákiát bevonták az emberrablásba, az a tudomásunk nélkül történt

Pozsony | Ha Szlovákiát bevonták a vietnámi állampolgár elrablásába és ehhez felhasználtak egy kormánygépet, az a tudomásunk nélkül történt. Ezt Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter jelentette ki a TASR hírügynökségnek csütörtökön, hozzátéve: vannak más módok is, ahogy a vietnámi férfi kijuthatott az országból.
TASR

2019. január 3. 15:27

Denisa Saková és Robert Kaliňák - TASR-felvétel

Saková szerint amennyiben Szlovákiát valóban belerángatták az ügybe, az azt jelenti, hogy visszaéltek a vendégszeretetével. „Ha ez bebizonyosodik, diplomáciai szintű intézkedések következnek. Ezt leszögezte a kormányfő, a külügyminiszter és én is” – tette hozzá a tárcavezető.

Saková azt állítja, hogy korábban, még államtitkárként ő csak a külföldi szolgálati utakról szóló elszámolásokat írta alá. A repülőutakat, a miniszterekét és más állami tisztviselőkét is mindig a belügyminiszter engedélyezi a hatásköréből adódóan.

A tárcavezető rámutatott: az ügyet a német bűnüldöző szervek ott vizsgálják ki, ahol az emberrablás történt. „A szlovák főügyész egyértelműen kijelentette, hogy nincs semmilyen törvényes indoka arra, hogy a németországi nyomozás alapján jogi lépéseket tegyen a szlovákiai nyomozás megkezdése végett” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: Szlovákiában 2018 augusztusában indult vizsgálat, miután az egyik napilap szerkesztője feljelentést tett hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanúja miatt. Ezt a büntetőfeljelentést a felügyelőség elutasította, majd a döntést az ügyészség is jóváhagyta.

 

2018. december 6. 16:55

Kaliňák: A vietnámi férfi elrablásának ügye kitaláció

A liberálisok nem hisznek a miniszter asszonynak. Ľubomír Galko (SaS) parlamenti képviselő szerint nagy a valószínűsége, hogy Szlovákiában vannak olyanok, akik tudatosan együttműködtek az emberrablókkal. „Teljességgel kizárt, hogy a vietnámi emberrablók Than Vietnámba szállítása közben csupán improvizáltak volna, és a szlovák kormánygépet csak azért sikerült ehhez felhasználniuk, mert Pozsonyban (Bratislava) kedvezett nekik a szerencse” – mondta a képviselő, aki szerint minden jel arra utal, hogy a vietnámi emberrablók előre megegyeztek „befolyásos emberekkel” abban, hogy Szlovákiában a rendelkezésükre fog állni a kormánygép.

Martin Klus, az SaS másik képviselője szerint több rendőr is azt vallotta, hogy a kormánygép fedélzetén tartózkodott az elrabolt Trinh Xuan Thanh. „Ha Saková miniszter asszony azt állítja, hogy vannak más módok is, ahogy Trinh Xuan Thanh kijuthatott Szlovákiából, mondania kellene legalább egy olyat, amely valószerűbb, mint a kormánygépen való elszállítás” – tette hozzá.

Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozót és az ottani kommunista párt egyik tisztviselőjét 2017 júliusában hurcolhatta Berlinből Vietnámba a vietnámi titkosszolgálat. Az illető politikai menedékjogért folyamodott Németországban, és hatósági védettséget élvezett. A német hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy Vietnám megsértette-e a nemzetközi jogot. Az emberrablás szlovák szálával is foglalkoznak, beleértve a szlovák kormánygép lehetséges felhasználását is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

A kormányfő tárgyalóasztalhoz hívja az elégedetlen gazdák képviselőit

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?