Közélet

Kaliňák: A vietnámi férfi elrablásának ügye kitaláció

Pozsony | Robert Kaliňák (Smer-SD) parlamenti képviselő és volt belügyminiszter felszólította a média képviselőit, hogy kérjenek elnézést azoktól a civil alkalmazottaktól, akiket hamisan vádoltak meg a vietnámi vállalkozó „kitalált emberrablási ügyében”, és hogy hozzák helyre ezt a hibát, mert ellenkező esetben ők teremtenek olyan légkört, amely erőszakhoz vezethet.
TASR

2018. december 6. 16:55

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák - TASR-felvétel

Kaliňák továbbá bejelentette: polgári pert indít Andrej Kiska államfő ellen, aki szerint ebben az ügyben visszaéltek az államhatalommal.

„Nagyon örülök, hogy találkozhatunk a bíróságon. Lehetősége lesz rá, hogy megmagyarázza a szavait” – jelentette ki a képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek azt a címet adta: „Pont a vietnámi ügy végére”. A volt belügyminiszter hozzátette: nagyon örül, hogy szabad országban élünk, és hogy széles értelemben vett szólásszabadság van. „De minden joghoz felelősség is társul, főleg akkor, ha ezek a jogok más állampolgárok jogait érintik. Ez történt ebben az esetben is” – mondta.

Kaliňák megismételte: nem hiszi, hogy Vietnám visszaélt volna a vendégszeretetünkkel. „Amit azonban a nyomozás bizonyított is, az az, hogy Szlovákiát ebbe biztosan nem vonták bele. Egyetlen politikus, rendőr, vagy állami hivatalnok sem vett ebben részt aktívan. Nem az a kérdés, hogy elraboltak-e valakit, vagy sem, hanem az, hogy aktívan segédkeztünk-e ebben, és most bebizonyosodott, hogy nem” – hangsúlyozta a volt miniszter. 

Kaliňák tagadta azt az információt is, miszerint azt hazudták volna Lengyelországnak, hogy a belügyminiszter az ominózus kormánygép fedélzetén tartózkodik, hogy a lengyel hatóságok engedélyezzék a légi jármű átrepülését az ország felett. Később azt mondta, hogy ilyesmi gyakran előfordult a közjogi méltóságok esetében is.

Kaliňák úgy véli, a tehetetlen ellenzék helyét a média vette át, amely gyakran valós alapok nélkül kreál ügyeket. Szerinte ilyen „hoax” a vietnámi férfi elrablásának ügye is. „Kitalált információkról van szó, melyeket az ügyészség a rendőrséggel együttműködve ellenőrzött, és azzal zárták le az ügyet, hogy ezek a dolgok nem történtek meg” – mondta Kaliňák arra a cikkre utalva, amely leírta, hogyan történhetett a vietnámi férfi elrablása Pozsony területén a szlovák hatóságok közreműködésével. A volt miniszter azt is a média szemére vetette, hogy Szlovákiát külföldön olyan országként tüntették fel, amelynek alapvető problémái vannak a jogok tiszteletben tartásával, és ahol visszaélnek a hatalommal.

A Belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának nyomozója október 12-én kiadott egy határozatot, amellyel elutasította a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyében tett büntetőfeljelentést. Az emberrabláshoz állítólag egy szlovák kormánygépet is felhasználtak. A nyomozó szerint nem indokolt büntetőeljárást vagy másféle eljárást indítani. A döntést a felügyelő ügyész is jóváhagyta, aki elutasította a feljelentő panaszát. Az ügyben a feljelentőn kívül további 23 személyt hallgattak ki.

Soňa Juríčková, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, aki elutasította a feljelentőnek a nyomozó döntése ellen tett panaszát, az indoklásban kifejtette, hogy a büntetőfeljelentésben leírt eljárás nem tekinthető hivatali hatáskörrel való visszaélésnek, hatósági eljárás akadályozásának, sem más jellegű bűncselekménynek. „A vizsgált bűncselekménnyel összefüggésben nem lehet tehát törvényesen megállapítani, hogy a kormány bármely tagja, a Belügyminisztérium alkalmazottai vagy a rendőrök visszaéltek volna a hivatali hatáskörükkel, illetve hogy törvénytelenül jártak volna el” – írta az ügyész.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

elásott csecsemő újvár

Elásott csecsemőt találtak egy érsekújvári családi ház udvarában

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.