Közélet

Saková főrendőre máris kilőve

Pozsony | Megtorpedózta Marián Slobodníknak a főrendőri posztra való jelölését Peter Pellegrini kormányfő. Az ellenzék szerint a kormánykoalíció képtelen olyan jelölttel előállni, akit ne lehetne összefüggésbe hozni a hazai oligarchákkal.
Ibos Emese

2018. május 29. 07:07

- TASR-felvétel

Denisa Saková (Smer) belügyminiszternek tegnap kellett volna nyilvánosságra hoznia jelöltjét az országos rendőrfőkapitányi posztra. A kiszivárgott hírek alapján Peter Pellegrini kormányfő nemet mondott Marián Slobodník ideiglenes kinevezésére. Saková a vitatható múltú és kétes kapcsolatokkal rendelkező Slobodníkot ültette volna a rendőrség élére. Slobodník korábban a besztercebányai kerületi rendőrkapitányságot irányította. Később egy olyan cégnél helyezkedett el, amely az irányítása alatt számos megbízást kapott a rendőrségtől. A miniszter kiszemeltje jelenleg rendőrségi attasé Horvátországban. Pellegrini valószínűleg azért állította le, mert Slobodník veje a több millió eurós adócsalással vádolt Ladislav Bašternákkal vállalkozik. Lapzártáig a két smeres politikus hivatalosan nem kommentálta a jelölttel kapcsolatos nézeteltérésüket. A belügy mára ígért reakciót. 

2018. május 25. 18:16

Marián Slobodník rendőrségi attasé Saková egyik rendőrfőnökjelöltje

Grendel Gábor (OĽaNO–Nova) szerint a Smer kormányzása alatt képtelenség olyan jelöltet találni, akit ne lehetne összefüggésbe hozni az oligarchákkal. A képviselő úgy véli, azok, akik alkalmasak lennének erre a posztra, nem akarnak a tárca jelenlegi vezetésével együttműködni. Jozef Rajtár (SaS) szerint Pellegrini azért utasította el ezt a jelöltet, mert kinevezése a nyilvánosság arculcsapását jelentette volna. Rajtár arra is emlékeztetett, hogy a belügyminiszter hetekig kereste Tibor Gašpar utódját, és képtelen volt olyan jelölttel előállni, aki nem köthető Marian Kočnerhez, Ladislav Bašternákhoz vagy a hazai alvilág más személyeihez. „Peter Pellegrini gyönge kormányfő, legfeljebb arra van ereje, hogy utólag elutasítsa a jelöléseket” – állítja az ellenzéki képviselő. Grigorij Mesežnikov szerint a kormányfő tudatosította, ez a jelölt elfogadhatatlan a nyilvánosság számára, és nem akarta kockáztatni, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ismét utcára vonuljanak a polgárok. „Ez nem jelenti azt, hogy nem keresnek olyan jelöltet, aki lojális a Smerhez” – magyarázta a politológus, aki szerint várnunk kell, hogyan reagál Robert Fico pártelnök Pellegrini lépésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?