Közélet

Rosszabb a kiselsősök mozgáskészsége és állóképessége

Rosszabb a gyerekek mozgáskészsége és állóképessége, mint az elmúlt évtizedekben, derült ki a 2019/2020-as tanév elején az alapiskolák első osztályaiban elvégzett felmérésekből. Az országos tesztelést 1748 iskolában végezték el – tájékoztatta a TASR-t az oktatásügyi minisztérium.
TASR

2020. március 11. 19:30

Kiselsős
- TASR-felvétel

„Bár a 6-7 éves gyerekek testsúlya ma átlagosan 1,6 kilogrammal több, mint 50 éve, ezt nem lehet általános elhízásnak tekinteni” – közölte a minisztérium. Az elsős kislányok súlya átlagban 24,3 kiló, a fiúké 25,2. Ugyanakkor 1,6-1,8 centiméterrel magasabbak is, mint az 50 évvel ezelőtti kiselsősök. Az iskolakezdő kislányok magassága most átlagosan 122,3 centiméter, a fiúké 123,7.

A felmérések azt is megerősítették, hogy megyei bontásban a gyerekek mozgáskészsége szinte teljesen azonosak a családok szociális-anyagi helyzetével, valamint a szülők iskolázottságával, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a család anyagi helyzete és társadalmi elhelyezkedése nagyban befolyásolja a gyerek sportolási lehetőségeit.

A gyerekek képességeit és adottságait például ügyességi labdajátékokkal, fogócskázással, hasizomgyakorlattal, helyből ugrással, futógyakorlatokkal, a test nyújtón való felhúzásával és a testsúly megtartásának idejével tesztelték. Az egész felmérés filozófiája azon alapszik, hogy minden gyerek tehetséges lehet valamilyen sportágban, csak meg kell találni, hogy miben, és minél több gyerek szokjon rá minél fiatalabb korban a rendszeres testmozgásra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

parlament k

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.