Közélet

Rigó: Fontos hangsúlyozni A kultúra városa 2020 projekt interetnikus jellegét

Pozsony | Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár meggyőződése, hogy Érsekújvár a Művészetpártoló Alap (FPU) által kiírt, A kultúra városa című pályázaton a rendkívül erős és színvonalas projektjének köszönhetően nyert.
TASR

2019. június 8. 12:17

„Nagyon örülök, hogy a projektben hozzáadott értékként hangsúlyozzák a kisebbségi perspektívát és az interetnikus vonalat” – nyilatkozta Rigó a győztes "Vzdušné Zámky" tervezetről, amely a Nyitra megyei járási központnak elhozta A kultúra városa 2020 címet.

„Érsekújvárnak meg kellene fontolnia, hogy pályázik az Európa kulturális fővárosa címre is, amelyet 2026-ban az egyik szlovákiai város fog kapni” – vélekedett a kulturális államtitkár.

A kultúra városa címet második éve ítéli oda az FPU pályázatelbíráló bizottsága. A győztes projekt fő célja a közterületek újjáélesztése és a város kulturális életének fellendítése. A pályázók rámutattak: a kulturális programok csökkenthetik a társadalmi egyenlőtlenségeket és segíthetik a generációk közötti párbeszédet. Érsekújvár mellett Ólubló és Igló is pályáztak a címre.

A győztes város 300 000 euró támogatást kap a 2020-ra tervezett kulturális programok és kreatív ipari tevékenységek megvalósítására.

A kultúra városa program célja a helyi kultúra és művészetek hosszú távú fejlődésének támogatása, valamint a város és az állami, önkormányzati fenntartású intézmények, illetve non-profit szervezetek közötti együttműködés elmélyítése. További fontos cél, hogy élmények formájában ismertessék meg a helyi lakosokkal és a városba látogatókkal a kortárs művészeteket országos és nemzetközi szinten is.

2019-ben A kultúra városa címet Selmecbánya nyerte el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matovič nekiment a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak

Tévhitek az ételmérgezésről

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?