Közélet

Richter széleskörű vitát akar a 13. nyugdíj bevezetéséről

Pozsony | Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi és szociális ügyi miniszter széleskörű vitát indítványoz a 13. nyugdíj bevezetéséről. Ezt a Szlovákiai Nyugdíjasok Egységszervezetének (JDS) konferenciáján jelentette be szerdán (május 29.), a szervezetnek közel 100 ezer tagja van.
TASR

2019. május 30. 18:14

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter  - SITA/AP-felvétel

„Még ha kisebb összeggel kezdenénk is, vagyis ha nem kapnák meg rögtön a teljes összeget, akkor is az a lényeg, hogy beindítsuk ezt a folyamatot” - jelentette ki Richter. Magyarázatként hozzáfűzte, sok idős embernek nem áll módjában, hogy valahogyan kiegészítse a nyugdíját. A karácsonyi nyugdíj-kiegészítéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy idén 100 százalékkal magasabb lesz a tavalyinál.
 

A miniszter a munkát vállaló nyugdíjasokról kijelentette, „nem veszik el senki munkahelyét, hiszen közel 100 ezer betöltetlen állás van”. „Az idősek sokszor olyan munkát végeznek, amit a fiatalok nem vállalnának, viszont a gazdaság működése szempontjából fontosak ezek az állások” - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a dolgozó nyugdíjasok a járulékok terén olyan előnyöket élveznek, mint a munkát vállaló diákok.

Richter elmondta, meggyőződése, hogy helyes volt a nyugdíjkorhatár plafonjának bevezetése. „Ami nem jelenti azt, hogy 64 évesen bárkit nyugdíjba zavarnának. De aki úgy érzi, hogy egészségileg, fizikailag már nem bírja, 64 évesen elmehet nyugdíjba, anélkül, hogy ebből bármilyen hátránya származna, mint például a korkedvezményes nyugdíjnál, amikor bizonyos százalékot leszámolnak” - mondta Richter, hozzátéve, hogy aki tovább akar dolgozni, az megteheti, a törvény ezt lehetővé teszi. A konferencián hangsúlyozta, hogy a JDS kiemelt szociális partner, és részletesen ismertette a kormány foglalkoztatáspolitikáját, családpolitikáját és nyugdíjpolitikáját.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?