Riasztó pénzhiány

Pozsony |

<p>Jövőre annyi pénze sem lesz a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetnek, hogy természeti katasztrófák idején riasztást adjon ki &ndash; állítja az intézet vezetője a megkurtított költségvetési tervezet láttán. A környezetvédelmi miniszter sem elégedett a tárcájának 2015-re szánt kerettel, amely bár jóval magasabb, mint az idei, valójában mégis alacsonyabb.</p>

Citrom, narancs vagy piros színű riasztás. Árvíz, heves esőzés vagy szélvihar idején a meteorológusok így figyelmeztetnek a veszélyre. Jövőre Szlovákiában ez megszűnhet, a hidrometeorológiai intézet ugyanis várhatóan kevesebb pénzt kap működésére. Idén 6,8 millióból gazdálkodhatott, jövőre csak 2,45 milliót szánnak nekik. Martin Benko, az intézet vezetője szerinte ebben az esetben le kellene állítaniuk az előrejelzésekért és a riasztásokért felelős központot, továbbá az állami meteorológiai és vízügyi hálózatot, és a légkör tisztaságát felügyelő hálózatot.

„Ezeknek az információknak a hiánya akadályozhatja a légi, vízi, és adott esetben a szárazföldi közlekedést is, vagy éppen az elektromos energia és a gáz szállítását” – véli Benko, s reméli, a költségvetési javaslat még nem végleges.

Ugyanebben bízik Peter Žiga is. A környezetvédelmi miniszter elfogadhatatlannak tartja a költségvetési javaslatot. Az ugyan 63,5 százalékkal több, mint az idei, de a szám megtévesztő, mivel az uniós alapok dobják meg az összeget, figyelmeztet Žiga. Összesen 652 millió eurót irányoz elő számukra a pénzügyminisztérium, de ezek nagy része uniós forrás, amelyeket konkrét beruházásokra lehet felhasználni. Ha ezeket nem számoljuk, a tárca csak 25,6 millió eurót kap, ami 14 millióval, 35,4 százalékkal kevesebb, mint az idei keret.

A 14 milliós lefaragásból 11,6 milliót az ESO államigazgatási reform változtatásai tesznek ki. Žiga nem tartja helyesnek, hogy a reform ilyen következményekkel menjen végbe. „Egyre több a feladatunk, egyre több jogkört ruháznak ránk, egyre szélsőségesebb az időjárás és a környezeti károk” – emlékeztet a tárcavezető. Szerinte vannak passzívabb tárcák is, szerinte nem az a megoldás, hogy tőlük küldik el az alkalmazottak 10, 15 vagy 20 százalékát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?