Közélet

Riasztó mértékben növekedett a idegengyűlölet Szlovákiában

Pozsony | Az elmúlt tíz évben riasztó mértékben növekedett a xenofóbia, az idegengyűlölet a szlovákiai lakosság körében – derül ki az IVO társadalomkutató intézet felméréseiből.
SITA

2017. december 15. 12:00

szélsőséges
Minden ötödik szlovákot zavarná, ha egy magyar család költözne a szomszédjába. - Tomáš Benedikovič felvétele

Grigorij Mesežnikov, az IVO elnöke szerint xenofóbia növekedése a politikai klíma változásaira vezethető vissza. A migrációs hullámra és a terrortámadásokra a politikai erők többsége a retorikájuk radikalizálásával felelt.

Az IVO 2017 szeptemberében készített felmérésében arra kérdezett rá, hogy zavarná-e a válaszadót, ha egy kisebbségi család költözne a szomszédjába. Hasonló felmérést készítettek 2008-ban is. A muzulmán családdal szembeni ellenérzés 41 százalékkal, a bevándorlókkal szembeni 38 százalékkal növekedett.

A legkevésbé a magyar család beköltözését ellenzők tábora növekedett, de még így is minden ötödik szlovákot zavarná, ha egy magyar család költözne a szomszédjába.

Képzelje el, hogy a szomszédságába költözik egy, a lenti csoporthoz tartozó személy (család). Zavarná Önt ez a szomszédság? (%-ban az igenek száma)

2008/2017

szélsőséges 82/84

roma család 70/79

muzulmán család 32/73

bevándorló család 21/59

meleg pár 34/54

leszbikus pár 25/48

biszexuális 25/45

ázsiai család 22/43

fekete család 21/43

zsidó család 11/30

ukrán család 17/25

régóta munkanélküli 11/23

mentálisan sérült 11/23

magyar család 17/18

rokkant 3/6

A válaszadók azt is megjelölték, hogyan képzelik el a szélsőséges magatartást. 37 százalék a fizikai és verbális erőszakkal köti össze a fogalmat, 27 százalék a gyűlölettel és a másság iránt tolerancia hiányával. 22 százalék a rasszizmushoz és a nacionalizmushoz köti a fogalmat, 12 százalék pedig a Kotleba-párthoz.

Az IVO szerint ugyanakkor biztató jel, hogy a szélsőségesek poltikai előretörése a lakosság háromnegyede szerint komoly problémát jelent.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.