Riasztó mértékben növekedett a idegengyűlölet Szlovákiában

szélsőséges
Pozsony |

Az elmúlt tíz évben riasztó mértékben növekedett a xenofóbia, az idegengyűlölet a szlovákiai lakosság körében – derül ki az IVO társadalomkutató intézet felméréseiből.

Grigorij Mesežnikov, az IVO elnöke szerint xenofóbia növekedése a politikai klíma változásaira vezethető vissza. A migrációs hullámra és a terrortámadásokra a politikai erők többsége a retorikájuk radikalizálásával felelt.

Az IVO 2017 szeptemberében készített felmérésében arra kérdezett rá, hogy zavarná-e a válaszadót, ha egy kisebbségi család költözne a szomszédjába. Hasonló felmérést készítettek 2008-ban is. A muzulmán családdal szembeni ellenérzés 41 százalékkal, a bevándorlókkal szembeni 38 százalékkal növekedett.

A legkevésbé a magyar család beköltözését ellenzők tábora növekedett, de még így is minden ötödik szlovákot zavarná, ha egy magyar család költözne a szomszédjába.

Érdekes

Képzelje el, hogy a szomszédságába költözik egy, a lenti csoporthoz tartozó személy (család). Zavarná Önt ez a szomszédság? (%-ban az igenek száma)

2008/2017

szélsőséges 82/84

roma család 70/79

muzulmán család 32/73

bevándorló család 21/59

meleg pár 34/54

leszbikus pár 25/48

biszexuális 25/45

ázsiai család 22/43

fekete család 21/43

zsidó család 11/30

ukrán család 17/25

régóta munkanélküli 11/23

mentálisan sérült 11/23

magyar család 17/18

rokkant 3/6

A válaszadók azt is megjelölték, hogyan képzelik el a szélsőséges magatartást. 37 százalék a fizikai és verbális erőszakkal köti össze a fogalmat, 27 százalék a gyűlölettel és a másság iránt tolerancia hiányával. 22 százalék a rasszizmushoz és a nacionalizmushoz köti a fogalmat, 12 százalék pedig a Kotleba-párthoz.

Az IVO szerint ugyanakkor biztató jel, hogy a szélsőségesek poltikai előretörése a lakosság háromnegyede szerint komoly problémát jelent.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?