Közélet

Rendszerszintű változást sürgetnek az egészségügyi dolgozók hiánya miatt

Pozsony | Szlovákiában több ezer egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből, de az itt élő külföldi orvosok és nővérek közül néhányan takarításból vagy építkezési munkákból élnek, mert nem sikerült átjutniuk a szigorú adminisztrációs rendszeren. Az orvosok és a koalíciós képviselők változást sürgetnek.
Nagy Roland

2021. február 24. 12:30

orvosok
 Janka Bittó Cigániková, Andrea Letanovká és a külföldi orvosokat támogató szövetség is a változást sürgeti - TASR-felvétel

Az orvoshiány már hosszú évek óta rendszerszintű problémának számít a szlovák egészségügyben, de érdemi javulás az utóbbi időben aligha történt. A helyzeten a koronavírus csak tovább rontott, hiszen a kórházakban jelenleg rekordszámú páciens fekszik, az intézmények pedig más országok segítségére szorulnak – nemrég ugyanis kiderült, hogy Romániából érkezik egy egészségügyi csapat 5 orvossal és 9 nővérrel, akik 3 hétig maradnak az országban.

Nemzetközi Orvosok Szövetsége Szlovákiában (MALnS) nevű társulás kedden arra figyelmeztetett, hogy a munkaerőhiányt jelentős mértékben lehetne csökkenteni, ha megfelelő módon használnánk ki a külföldi orvosok segítségét. Az említett szervezet éppen az ő elhelyezkedésük megkönnyítésével foglalkozik, és mint mondják, a rendszer adminisztratív hibáit kellene eltörölni. Alona Kurotová, a MALnS munkatársa olyan esetekről számolt be, amikor az egészségügyi dolgozók nem tudták elismertetni a diplomájukat, vagy nem mentek át az ellenőrző vizsgán, ezért takarítóként helyezkedtek el, vagy pedig építkezési munkáknál segítenek.

Az egészségügyi dolgozók hiánya

  • 3500 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, és további 2000 már elérte a nyugdíjkorhatárt.
  • Emellett átlagban 3000 orvos van karanténban a koronavírus miatt.
  • Az általános orvosok átlagéletkora 54,1, a gyermekorvosoké pedig 62 év.
  • Ami a nővérhiányt illeti, a becslések szerint legalább 10–15 ezer nővérrel van kevesebb a szlovák egészségügyben, mint kellene.
  • 2020-ban 123-mal csökkent a regisztrált nővérek száma, és egyetlenegy külföldi nővért sem jegyeztek be.

Az orvosok kezdeményezéséhez csatlakozott Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, valamint Andrea Letanovká (Za ľudí), az említett bizottság tagja is. Utóbbi szerint az ellenőrző vizsgák előtt mindössze egyhetes kurzusokat szerveznek a külföldi orvosok számára.

„Nem azt javasoljuk, hogy kevésbé szigorú legyen a számonkérés, hiszen a szlovák egészségügyben is kellenek a képzett szakemberek. A kurzusok azonban túl rövidek, egy hét alatt nem lehet rendesen felkészülni”

– vélekedett Letanovská.

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

2019. május 20. 18:53

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Cigániková hozzátette, azért a teszteken is lenne mit javítani. Elmondása szerint előfordult olyan eset is, hogy az egyik kórházban szerettek volna felvenni külföldi orvosokat, de nem sikerült megcsinálniuk az ellenőrző vizsgát. Az orvosok lefényképezték a teszteket, majd megmutatták a kórházban dolgozó személyzetnek, és állítólag egyikük sem tudta megoldani.

orvosok
Az orvosok és a koalíciós képviselők szerint a munkaerőhiányt átmenetileg és hosszú távon is meg lehetne oldani a külföldi egészségügyi dolgozók segítségével - TASR-felvétel

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint már az is nagy segítség lenne, ha a külföldi orvosok és nővérek legalább a járvány ideje alatt besegíthetnének a kórházakban, egy másik egészségügyi dolgozó felügyelete alatt. Cigániková megjegyezte, alakult egy munkacsoport, amely az említett problémákkal foglalkozik, és a közeljövőben a kormány elé is kerülhet az első ezzel kapcsolatos törvényjavaslat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.