Rendkívüli ülés a kormányváltásról

hegerkormany
Pozsony |

„A kabinet nem ért egyet a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal” – áll a kormány állásfoglálásban, melyet a csütörtökön kezdődő bizalmi szavazás előtt hagyott jóvá. „Káosz, hozzá nem értés és szégyen – ezek a szavak jellemzik legjobban Igor Matovič (OĽaNO) kormányzását” – jelentette ki Richard Sulík (SaS) beszédében.

A rendkívüli parlamenti ülése délután vette kezdetét, a szavazásra kedden 11 órakor kerül sor. A javaslatot Sulík terjesztette a parlament elé, felvezetőjében arról beszélt, a 2020-as választás után őszintén drukkolt az új kormánynak, mely élén Matovič állt. „A választás utáni első találkozónk öleléssel végződött” – emlékezett vissza Sulík. Hangsúlyozta, az emberek egy korrupcióellenes mozgalomnak szavaztak bizalmat, a Smer kettészakadt, s csökkent a támogatottsága. Úgy véli, az OĽaNO kiszámíthatatlan kormányzása az oka annak, hogy Robert Fico és társai népszerűsége ismét növekedni kezdett. A volt gazdasági miniszter korábbi koalíciós partnereinek felrótta, az elmúlt közel 3 évben 103 alkalommal alkalmazták a gyorsított eljárást a törvényalkotás során, ami négyszer több az előző kormányhoz képest, ráadásul ellenzéki pártként rendszeresen figyelmeztettek a törvények megkerülésére.

Sulík szerint a legnagyobb kormánypárt felhagyott a korrupcióellenes harccal, s a koalíció úgy táncol, ahogy Boris Kollár (Sme rodina) fütyül. Példaként említette a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusát, melynek módosítását megvétózta a Sme rodina. A liberális párt elnöke leszögezte, ha sikerrel jár a bizalmatlansági indítvány, biztosan nem térnek vissza a kormányba, de el tudja képzelni, hogy a Heger-kabinet érdemi átalakítása után bizalmat szavaz az új kormánynak. „A legrosszabb megoldás ennek a kormánynak a folytatása” – mondta, majd a lehetséges alternatívák között említette a hivatalnokkormányt, illetve az előrehozott választást. Az utóbbinak nem látja sok értelmét, tekintve, hogy a választási ciklusból rövid idő van hátra.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő felszólalásában Iveta Radičová kormányának megbukására emlékeztetett, majd a Smer korrupciós botrányaira mutatott rá arra utalva, ha megbukik a kormánya, azok a politikusok kerülnek ismét hatalomra, akit szétlopták az országot. „Arra várnak, el tudják hallgattatni az igazságszolgáltatást” – mondta. A kormány állásfoglalásában azt írja, az indítványt benyújtó képviselők érvei „megalapozatlan, nagyon általános, homályos és sok esetben hamis állításokon alapulnak”. „Nem akarom elfogadni, hogy ennek a kormánynak azért lesz vége, mert egy demokratikus párt szövetkezett azokkal, akik ellen együtt harcoltunk” – zárta Heger az SaS képviselőihez intézett felhívását, melyben arra kérte őket, forduljanak vissza a „rövidebb útról”, hiszen az ő szavazatukon múlik a kormány sorsa.

Veronika Remišová (Za ľudí) az ülés előtt arról írt, a bizalmi szavazás hosszú évekre meghatározhatja az ország irányultságát. „Furcsa időket élünk, amikor a partnerek, akikkel évekig harcoltunk a rossz ellen, ma közösen ugyanezzel a rosszal a kormány bukását javasolják, valamint teret nyitnának Ficónak és a szélsőséges képviselőknek. Nem fogok hallgatni” – írta, majd hozzátette, még van idő a helyes döntésre. „Az ilyen helyzetben hozott rossz döntést egész életünk során cipelni fogjuk, az országnak pedig hosszú időre hatalmas károkat okoz” – zárta.

Ahogy arról korábban írtunk, a szavazás várhatóan szoros lesz, minden jel szerint néhány vokson múlhat a kabinet jövője. Tomáš Taraba (volt ĽSNS, jelenleg frakció nélküli) parlamenti képviselő kijelentette, megszavazza az indítványt, s egyúttal kigúnyolta az SaS-t, amiért nem jött be a terve, mely szerint őket teszik felelőssé a kormány megmaradásáért. Megjegyezte, a liberális pártnak magyarázkodnia kell majd a szavazóinak, amiért Ficóval és Pellegrinivel közösen megszavazták a kormány bukását. Taraba Štefan és Filip Kuffával együtt a fasiszta ĽSNS párt listáján szerzett mandátumot és Sulíkék gyakran a koalíció szemére vetették, hogy fasiszták támogatásával kormányoznak. 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök emelt hangon kritizálta egykori koalíciós partnerét. „Miféle farizeusok vagytok ti?” – tette fel a kérdést arra utalva, hogy a koalíciót bírálták, amiért a 200 eurós családtámogatást Tarabáék szavazataival fogadta el a parlament, most meg velük együtt próbálják leváltani akormányt.

A TASR hírügynökség információi szerint az Alkotmánybíróság december 13-án – a bizalmi szavazás napján – jelenti be döntését az ún. családtámogatási csomaggal kapcsolatban, ami a koalíciós válság kiváltó oka volt.

A vitába írásban 14-en jelentkeztek be, a koalícióból Boris Kollár, Milan Krajniak és Remišová is kiáll a kabinetfőnök mellett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?