Közélet

Remišová: Szlovákia 81 millió eurótól esik el

Szlovákia értékes millióktól esik el, amelyet a kutatók és az egyetemek is felhasználhattak volna. Mindezt Veronika Remišová (OĽaNO) parlamenti képviselő mondta el a szerdai sajtótájékoztatóján. Remišová szerint Szlovákia 81 millió eurótól esik el az EU-s források nem megfelelő felhasználása miatt.
TASR

2019. március 20. 16:41

- TASR-felvétel

„Tavaly így 27 millió veszett kárba, így ezzel együtt ez már 108 millió euró" – jelentette ki a képviselő, aki szerint Szlovákia idén újabb 100 milliótól eshet el, amelyet a tudomány és kutatás fejlesztésébe fektethettek volna.

Remišová elmondása szerint a helyzet a Tudomány és Kutatás Operatív Programban a legrosszabb. „2014 óta a teljes rendelkezésünkre álló összegnek mindössze a 9,7%-át tudtuk kihasználni. Minden operatív programban nagy probléma a források felhasználása, de a tudományban és a kutatásban még ennél is katasztrofálisabb a helyzet" – mondta, hozzátéve, hogy ennél már csak a Halgazdálkodási Operatív Program áll rosszabbul. Remišová szerint nagy az esély, hogy az ország ismét nagy pénzektől esik el. „Az utóbbi két évért visszamenőleg viszont nagy összegeket fognak felhasználni, gyakran teljesen értelmetlen projektekre" – mondta. A képviselő szerint egy megfelelő tudományos, illetve kutatási projekt elkészítéséhez egy évnél is több szükséges, nem elég rá néhány hét vagy hónap.

Remišová azt is jelezte, hogy meg fogja kérdezni Peter Pellegrini kormányfőtől (Smer-SD), milyen konkrét lépéseket tervez az ügyben, emellett a csütörtöki (3. 21.) parlamenti iskolaügyi bizottság ülésén is fel szeretné tenni ezt a kérdést.

A képviselő több megoldást is javasol. „Csak azoknak kellene juttatni a közpénzekből, akik már elértek valamit. Azokat a cégeket kellene támogatnunk, akik képesek innovatívan gondolkodni, és akik a saját pénzüket fektetik a tudományba és kutatásba. Azt javasoljuk, hogy az állam legfeljebb a saját befektetéseik összegének kétszeresét jutassa nekik" – magyarázta.

Remišová szerint a másik probléma, hogy néha kérdéses, jó helyre megy-e a befektetett összeg. Hozzáteszi: Martina Lubyová iskolaügyi miniszter (az SNS jelöltje) sokszor az Iskolaügyi Minisztérium hatásköre alá tartozó cégeket támogatja, mint például a Tudományos és Műszaki Információs Központot. „Azt javasoljuk, hogy minden, öt millió euró feletti értékű nemzeti projektet az 'Értéket a pénzért' keretén belül bíráljanak el" – mondta. A harmadik probléma a képviselő szerint, hogy Lubyová először adja a pénzt, és csak utána kezd el gondolkodni azon, hogy mibe kellene befektetni. Remišováék ezért azt szeretnék, ha az állam egy tudományos politikai stratégiát dolgozna ki.

Iskolaügyi Minisztérium: A politikai viták nem oldják meg a források kérdését

Az Iskolaügyi Minisztérium minden feladatát megfelelően látja el, mind az operatív programok, mind a felhívások kiírása területén. Mindezt az Iskolaügyi Minisztérium kommunikációs és protokoll osztálya mondta el, Veronika Remišová (OĽaNO) parlamenti képviselő kijelentésére reagálva, aki szerint Szlovákia az EU-s források nem megfelelő kihasználása miatt évente több millió eurótól esik el, amelyet a kutatás és a tudományok fejlesztésébe lehetne fektetni.

„Martina Lubyová iskolaügyi miniszternek (az SNS jelöltje) rövid időn belül sikerült megállapítania egy új felhasználási keretet, amelyet már az Európai Bizottság és az ellenőrző szerv is elfogadott. Az Európai Bizottság emellett visszavonta a figyelmeztető levelet, amelyet kiadott" – mondták a tárca munkatársai. A Kutatási és Fejlesztési Operatív Program (OP VaI) keretén belül eddig 66 felhívást tettek, összesen 1,7 milliárd euró értékben. „Június végéig a minisztérium további öt felhívás és egy nemzeti program kiírását tervezi, amelyek száz százalékosan megfelelnek az operatív program keretösszegének (2,2 milliárd euró)" – tették hozzá.

A minisztérium szerint Lubyová vezetésével sikerült a kötelezettségvállalás megszüntetését 70 millióról 27 millióra csökkenteni. „Tavaly a különböző intézkedéseknek köszönhetően 20 millió euróval csökkentettük ezt az összeget" – jelentették ki.

A minisztérium álláspontja szerint több intézkedést tettek, amelyek hatékonyabbá tették az EU-s források kihasználását. „Lubyová minisztersége alatt kétszeresére, 9,56%-ra nőtt az uniós források kihasználása" – jelentette ki a minisztérium, amely szerint a tudomány és technika kihívásai nem csak egy tárcát érintenek. Hozzáteszik: miután megszüntették a kutatási-fejlesztési kormánybiztosi hivatalt, Lubyová kezdeményezte a tudományos audit létrehozását, amelynek ellenőrzéseit a minisztérium és a Világbank végzi.

A minisztérium szerint az uniós források kihasználtságának egyáltalán nem használnak a folyamatos támadások és a politikai viták, mert ezek eltántorítják mind a projektek alkotóit, mind az értékelésben résztvevőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?